Anayasa Mahkemesi-siyaset ilişkisi: Türkiye örneği
Relations of constitutional court and politics: the case of Turkey
- Tez No: 287846
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Anayasa Mahkemesi, Siyaset, Meşruluk, Anayasa Mahkemesi Siyaset İlişkisi, Constitutional Courts, Politics, Legitimacy, Relations of Constitutional Court and Politics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, Anayasa Mahkemesi-Siyaset ilişkisini Türk Anayasa Mahkemesi örneğinde ele alıp incelemektedir. Bu doğrultuda çalışmada ilk olarak Anayasa Mahkemelerini ortaya çıkaran temel dinamikler ele alınmakta ve siyasetle olan ilişkisi nedeniyle yaşanan meşruluk tartışmalarına değinilmektedir. Daha sonra örnek uygulamalar ve yakın zamanda Anayasa Mahkemesini kurmuş olan ülkeler incelenmektedir. İkinci olarak Türkiye Anayasa Mahkemesinin ortaya çıkış süreci ile birlikte statüsü, kuruluşu, görev ve yetkileri ve karar alma süreci anlatıldıktan sonra zaman içinde yoğun tartışmalara neden olan yetkilerini genişletmeye yönelik içtihatları ele alınmaktadır. Son olarak, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi-Siyaset etkileşimi bakımından siyasal hayatla doğrudan ilgili olan kararları ve bu kararlar etrafında yaşanan tartışmalara değinilmekte ve özellikle hükümet politikalarının belirlenmesindeki rolü tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, taking the case of Turkish Constutional Court, adresses Constutional Courts-Politics relationships. In this direction the study firstly deals with the basic dynamics which laid foundation for the Constutional Courts and because of its relevance to politics the study refers to legitimacy debates. Then sample applications and States that recently have established their Constutional Courts being examined. Secondly After refering the emergence of Turkish Constutional Courts, its establisment, duties, powers and process of decision-making, the intense discussion is being dealt with about the decision of the Court that alleged to expand its power over time. Relating to Constutional Court-Politics relations The discussion around The Constutional Court decisions that directly effects political life taken in hand. Especially its role on determination of goverment policies discussed