İşletmelerde kurumsal yönetim uygulaması, denetim ve denetim kalitesi
Corporate governance application, auditing and auditing quality
- Tez No: 287845
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Denetim, Denetim Kalitesi, Corporate Governance, Auditing, Auditing Quality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada kurumsal yönetim uygulamalarının işletmelerde etkin ve kaliteli denetim faaliyetlerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla konu teorik açıdan incelenmiş ve konuyla ilgili literatür taraması yapılmıştır. Küreselleşmenin etkisiyle yönetim sürecinde değişmeler olmaktadır. Bu değişimin bir sonucu olarak kurumsal yönetim kavramı ortaya çıkmıştır. Kurumsal yönetim işletmelerin rekabet etmesinde, etkinliğin arttırılmasında ve işletmenin devamlılığının sağlanmasında önemli bir role sahiptir. Kurumsal yönetimin ilgilendiği konulardan birisi ve en önemlisi denetimdir. Kurumsal yönetim ve denetim birbirleriyle ilişki içerisindedir. Kurumsal yönetimin başarılı bir şekilde uygulanmasında denetim işlemleri önemli bir yer tutmaktadır. Kurumsal yönetim ile işletme tarafından hazırlanan finansal tabloların güvenilirliği artmış, hile ve usulsüzlükler azalmış, iç denetçi ve iç denetimin etkinliği ve verimliliği ile işletmelerin itibarı artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of applications of corporate governance on effective and quality audit activities at companies have been investigated. For this purpose, the subject has been investigated theoretically and literature review has been made. Changes take place in the management process with the effect of globalization. The concept of corporate governance has emerged as a result of this change. Corporate governance has an important role for companies to compete, to increase efficiency and to maintain sustainability of companiess. One of most important issues that corporate governance interested is audit. Corporate governance and audit is related to each other. Audit procedures are very important in the successful implementation of corporate governance. With the implementations of corporate governance, the reliability of financial statements prepared by companies has increased, fraud and irregularities has been reduced, the effectiveness and efficiency of internal auditor and internal audit and reputation of companies has increased.