Bilgi paylaşımı: Kahramanmaraş'ta bir alan çalışması
Konowledge sharing: A field study in Kahramanmaras
  1. Tez No: 287847
  2. Yazar: BELKIS SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Yönetimi ve Bilgi Paylaşımı, Knowledge, Knowledge Management and Knowledge Sharing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Günümüzde, işletmelerin en önemli kaynaklarından biri şüphesiz bilgidir. Bilgiyi bir kaynak olması, maliyetinin düşüklüğü ve katma değer üretebilen bir özellik taşıması nedeniyle iş hayatında avantajlar sağlayan bir güç olarak görmek mümkündür. Bilgi, aynı zamanda işletmeler için yol gösterici bir unsurdur. Özellikle işletme yönetiminde kritik bir öneme sahip olan kararların alınmasında bu yol göstericilik kendini hissettirmektedir.İşletmelerde bilgi kaynaklarının var olmasından ziyade bilginin paylaşılması daha önemlidir. Bilgi paylaşıldıkça değer kazanır. Fakat paylaşılması da oldukça güçtür (Yeniçeri ve Demirel, 2007:222). Bilginin var olması kuşkusuz işletme içinde bu bilginin en verimli şekilde paylaştırılması anlamını her zaman taşımaz. İşletmelerde bilgi paylaşımında sadece teknolojik faktörler değil aynı zamanda yönetim kararları ve beşeri faktörler de etkileyici olmaktadır (Yeniçeri ve İnce, 2005:124). Bilgi paylaşımı, her işletmede farklı seviyelerde farklı şekillerle gerçekleşir. Bilgi, örgüt bireyleri arasında paylaşılacağı gibi işletmeler ve müşteriler arasında da gerçekleşebilir.Bu çalışma, bilgi ve bilgi yönetimi kavramları hakkında bilgi verilmiş olup bilgi paylaşımı tüm yönleri ile ele alınıp bununla ilgili olarak Kahramanmaraş Valiliği, İl Özel idare'si ve Belediyesi'nde bilgi paylaşımı üzerine bir anket çalışması yapılarak örnek bir uygulama gerçekleşmiştir. Anket verilerinin analizinde SPSS10.0 For Windows paket programından yararlanılmıştır.Sonuçlar literatür taraması yoluyla elde edilen bilgiler doğrultusunda yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, one of the most important sources of companies is, no doubt, knowledge. We may regard knowledge as a potential power offering advantages in business life, because of its being a source whose costs of production are relatively low, and thanks to its role in the creation of added value. It is also a guiding principle for enterprises. This feature will especially render itself conspicuous in the process of taking those decisions crucial to business management.Much more important in the companies are interchange, share of knowledge, rather than possession of idle sources of knowledge. It improves with use and processing. But, mostly this is rather difficult (Yeniçeri and Demirel, 2007:222). Presence of knowledge means not that it is in the just, productive use of all staff. There are not only technological factors playing a part here but also human factors and administrative decisions (Yeniçeri and İnce, 2005:124). Knowledge sharing will materialize at different levels in different companies. It can come about through interchange of knowledge among staff of the establishments but also by exchange of data between organisations and even feedback from customers.This work has intended to strike on the subject of knowledge and its management. It has tried to discuss share, exchange of knowledge across the board. In its scope there had been a model implementation practice carried on in Kahramanmaras Governance, Special Provincial Administration, and Municipality based on an overall survey on the subject of knowledge sharing. In the processing and analysis of outcomes SPSS10.0 For Windows programme had been used.We have tried to make inferences in accordance with the knowledge acquired by delving into the related literature.