Tanzimat'tan II. Meşrutiyet'e Türk romancılarının eserlerinde dönemin sosyo kültürel durumuna bakışı
From the second administrative reforms to legitimacy in the works of Turkish novelist of the period of socio-cultural situation overview
  1. Tez No: 287855
  2. Yazar: SÜLEYMAN YELOCAĞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEMET YETİŞGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat, II. Meşrutiyet, Tarih, Edebiyat, Osmanlı Devleti, Türkiye, Reforms, II. Constitution, History, Literature, the Ottoman Empire, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sosyal bilimler arasında vazgeçilmez bir ilişki bulunmakta ve bu ilişki farklı ana bilim dallarında, bilgi alışverişi; dolayısıyla da disiplinler arası çalışmalarla bilim dünyasına katkıda bulunmaktadır. Bu anlamda edebiyat alanında ortaya çıkan bilimsel bulgular ve eserler de (hikâyeler, romanlar, tiyatro eserleri) Tarih bilimi tarafından kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Tanzimat ile II. Meşrutiyet dönemleri arasındaki Türk Roman yazarlarının sosyo-kültürel değişimlere içerik olarak yer veren bazı yapıtları incelenmiştir. Söz konusu yazarların bu süreçte gerek sosyal gerekse de kültürel hareketliliği; eserlerinde ne kadar işledikleri üzerinde durulmuştur. Çalışma kapsamında; evlilik kuramı, aile yapısı, siyasi baskı, davranış normlarında çehre farklılığı gibi toplumsal dinamiklerde belirgin sapmalar ve değişimler gözlenmiştir. Araştırma neticesinde dönemin roman yazarlarının, çağdaşı oldukları sosyo-kültürel olaylara kayıtsız kalmadıkları, aksine bunlara eserlerinde yer verdikleri saptanmıştır. Tanzimat toplumunun zengin bir toplumsal örgüye sahip olduğu düşünüldüğünde, belirtilen dönemleri yansıtan diğer pek çok eser incelenerek Osmanlı Devletinin sosyo-kültürel yapısını aydınlatacak yeni bilgilere ulaşmak mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
There is a strong relationship among social sciences, this relationship is directly affects multidisciplinary studies positively, and also these findings bring many advantages to scientific studies. In this sense the studies of literature and the findings of them can be used for the studies of history. The purpose of this study is mainly examining the Turkish novel writers? studies the period between Tanzimat and II. Constitutional Terms, and also explain the composion of these writers about the socio-cultural changes. The social and cultural changes recorded by novel writers give us what subject they were handling on. This study is cover the theory of marriage, family structure, political pressure, the difference in behavioural norms, as a face significant deviations from the social dynamics and changes observed. As a result of this research, we reached the point of the authors of novel, do not reject the socio-cultural event of their terms in contrast they give place about them. If we think the social richness of the Constitutional term, we can illuminate socio-cultural structure with different knowledge.