Ticaret ve sanayi odalarının (TSO)gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin paydaş algılamaları: Bir alan araştırması
The stakeholders? perceptions on the activities of the chambers of commerce and industry: An empirical study
  1. Tez No: 287856
  2. Yazar: GÖKHAN BULUNMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Sivil Toplum, Ticaret ve Sanayi Odası, Paydaş Algıları, Organization, Civil Society, Chamber of Commerce and Industry, Stakeholder Perceptions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı ticaret ve sanayi odalarının görevlerini hangi etkinlik düzeyinde yerine getirdiklerine ilişkin paydaş algılarını açığa çıkarmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için çalışmanın teorik kısmında örgüt (organizasyon) kavramı açıklanmış ve sivil toplum kuruluşları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ise Türkiye'de ticaret ve sanayi odalarının görevlerini hangi etkinlik düzeyinde yerine getirdikleri yapılan alan araştırması ile ele alınmıştır. Ticaret ve Sanayi Odaları'nın üyelerine uygulanan anketler ile konuya ilişkin paydaş görüşleri elde edilmiş ve verilerin analiz edilmesi sonucunda Ticaret ve Sanayi Odaları'nın mevcutta görevlerini yerine getirme düzeyleri ve gelecekte görevlerini nasıl yerine getirmeleri gerektiğine ilişkin bulgulara ulaşılmıştır. Uygulama sonucunda, paydaş görüşleri doğrultusunda Ticaret ve Sanayi Odalarının görevlerini yerine getirme düzeylerinin beklenilen boyutta gerçekleşmediği ortaya çıkmış ve bu bulgu doğrultusunda TSO'larının gelecekte daha yoğun bir tempo ile görevlerini sürdürmeleri gerektiği anlaşılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulguların gerek literatüre gerekse Ticaret ve Sanayi Odalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the stakeholders? perceptions on the effectiveness level of the Chambers of Commerce and Industry regarding their fulfillment of the duties. To attain this aim, the term of organization is explained and the information about Non-Governmental Organizations is included in the theoretical part of the dissertation. In which level the Chambers of Commerce and Industries have been fulfilling their duties is addressed through the field research in the application part of the study. The views of the members of the Chamber of Commerce and Industry are obtained by administrating the questionnaires and the study data was analyzed. By analyzing the data, the findings are reached on the current levels of fulfillment of their duties and how they fulfill their duties in the future. As a result of the field study on the subject, it is realized that the level of the Chambers of Commerce and Industries have been fulfilling their duties are not at the expected level. In line with this finding, it became apparent that the Chambers of Commerce and Industries should continue their duties with a more intense pace in the future. It is thought that the findings of the study can contribute to both the literature and the Chambers of Commerce and Industries.