Mahfil mecmuasındaki şiirler üzerinde bir inceleme
An investigation Mahfil poetry periodical
  1. Tez No: 287854
  2. Yazar: EBRU GÜVENEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET YENİKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Mahfil mecmuası, Klasik Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Tâhirü'l Mevlevî, Poetry, Mahfil periodical, Classical Turkish Literature, New Turkish Literature, Tâhirü?l Mevlevî
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Tarih boyunca diğer tüm milletler gibi Türkler de duygu ve düşüncelerini anlatmak için edebiyatın farklı türlerinden yararlanmışlardır. Şiir bu türler içerisinde en çok kullanılanlardan birisidir. Çalışma, hem Türk tarihi hem de Türk edebiyatı için oldukça önemli olan 1920?1926 yılları arasında Tâhirü'l Mevlevî tarafından yayımlanan Mahfil mecmuasındaki şiirler üzerinde bir inceleme yapmaya yöneliktir. İnceleme, Arap alfabesi ile yayınlanmış olan dergideki şiirlerin Latin alfabesine çevrilerek okunması, şiirlerin şekil bakımından incelenmesi, şiirlerdeki bilinmeyen kelimelerin tespiti ve şairler hakkında verilen kısa bilgilerden oluşmaktadır. Yapılan bu çalışma ile hem bu dönemin Türk halkında bıraktığı izler hem Klasik Türk Edebiyatı'nın Yeni Türk Edebiyatı'na karşı direnişinin boyutu hem de şairlerin Klasik Türk Edebiyatındaki şairlere göre ne ölçüde başarılı oldukları konusunda bir fikre sahip olunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, like all other nations, the Turks also benefited from various types of literature to describe the feelings and thoughts. Poetry is one of those used the most in this species. Work, both which are very important for Turkish history and Turkish literature between the years 1920-1926 by Tâhirü?l Mevlevî on poems published in the Mahfil periodical is intended to make a review. Review, a periodical published in the Arabic alphabet with the Latin alphabet, translated the poems, reading poems examined in terms of shape, the short information about the poems and poets composed of detection of unknown words. With this study, both the Turkish people during this period marks left by the size of both the resistance against the classical Turkish literature Turkish literature as well as new poems by classical poets of Turkish Literature to being with an idea to what extent they were successful.