Avrupa Birliği fon kaynaklarının kullanımında etkinlik sorunu: Göller bölgesinde bir araştırma
The effectiveness problem in the usage of European Union fund resources: A research in lakes region
  1. Tez No: 287857
  2. Yazar: ÖMER ÇATAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ATEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: AB Hibe Programları, Göller Bölgesi, Etkinlik Sorunu, AB Mali Yardımları, EU Grant Programs, The Lakes Region, The Problem of Effectiveness, EU Financial Aid
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Avrupa Birliği'nin kurulduğu tarihten günümüze kadar üyelerine ve üye olmaya aday ülkelere yardımlar yapmaktadır. Bu yardımların temelinde hem ülkeler arası hem de ülke sınırları içerisindeki bölgelerde sosyo-ekonomik farklılıkların kaldırılması yer almaktadır. Bu bağlamda aday ülke olan Türkiye'de bu yardımlardan yıllardır yararlanmaktadır.Bu çalışmada, AB'nin kuruluş sürecinden günümüze kadar sağlamış olduğu mali yardım araçları ele alınarak Türkiye'nin kendisine sağlanan AB hibelerini kullanmadaki etkinliği incelenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda birlik tarafından sağlanan hibelerin bölgesel olarak dağılımında büyük farklılıklar olduğu göze çarpmıştır. Bu dengesizliklerin nedenlerinin incelendiği tezde, Göller Bölgesi'nde yer alan Isparta, Burdur ve Antalya şehirlerinde uygulanan Hibe programları ile ilgili tüm veri tabanları incelendikten sonra elde edilen veriler ışığında Göller Bölgesindeki kurumlar ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmalar esnasında nitel araştırma tekniklerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Bu teknik ile Göller Bölgesi'nde hibelerden yararlanılamama nedenlerine dikkat çekmek ve sorun önerilerini araştırmak için kurum yetkilileri ile sözlü mülakatlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effectiveness Problem In The Usage Of European UnionFund Resources : A Research In Lakes RegionÖmer ÇATALSuleyman Demirel University, Department of Business Administration, Master Thesis, 113 pages, June 2011Thesis Advisor: Asst. Prof. Dr. İrfan ATEŞOĞLUMembers of the European Union and candidate countries have been provided financial assistance from union was established until today. This benefits both the countries on the basis of socio-economic disparities between regions within the borders of both are removed. In this context, Turkey, candidate country, has been used benefits from this assistance.In this study, EU has provided financial assistance to the present process of the organization by taking the tools provided to it in Turkey investigated the effectiveness of using EU grants. As a result of the research, grants provided by the regional unity that became prominent in the large differences in the distribution. This thesis examined the causes of the imbalances, after examination in the light of all obtained relevant databases in the Lakes Region, Isparta, Burdur and Antalya from grant programs administered by the data interviewed with the Lakes Area institutions. Phenomenology research design was used during the qualitative research techniques. This technique is to draw attention to the causes of the Lakes Region usage problems of grants and corporate officials to investigate the problem and their suggestions.