Konaklama işletmelerinde herşey dahil sisteminin hedef maliyetleme bağlamında analizi
The analysis of all inclusive system in accommodation businesses by target costing
  1. Tez No: 287879
  2. Yazar: HASAN ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef Maliyetleme, Konaklama İşletmeleri, Herşey Dahil Sistemi, Müşteri İstek ve Beklentileri, Target Costing, Accommodation Businesses, All Inclusive System, Customer Demand and Expectations
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Konaklama işletmeleri, piyasada rekabet edebilmek için değişen müşteri istek ve beklentilerine cevap verebilecek bir herşey dahil sistemi konsepti oluşturmak zorundadırlar. Hedef maliyetleme yönetim sistemi, müşteri istek ve beklentileriyle işletmelerin sunacağı hizmet için katlanacağı maliyetlerin oransal olarak karşılaştırılmasını ve faaliyetlerin bu oransal denge içerisinde yürütülmesini amaçlamaktadır.Bu tezin amacı, konaklama işletmelerinde hedef maliyetleme (HM) uygulama düzeylerini tespit etmek ve beş yıldızlı herşey dahil sistemi (HDS) uygulayan bir otel işletmesinde HM uygulaması yapmaktır. Bu bağlamda, yapılan tez çalışmasında öncelikle literatür çalışması yapılmıştır. Akabinde bir araştırma ve bir uygulama yapılmıştır.Konaklama işletmelerinde HM uygulama düzeylerinin tespitine yönelik yapılan anket çalışması ile HM sisteminin farklı bir isim altında da olsa farkında olarak ya da olmayarak konaklama işletmeleri tarafından uygulandığı yapılan araştırma neticesinde tespit edilmiştir.HDS uygulayan Beş yıldızlı bir otel işletmesinde yapılan HM çalışması ile piyasa fiyatını esas alan HM ile fiili maliyetler karşılaştırılarak işletmenin maliyet azaltımı ya da değer artırımı yapabileceği hizmet bileşenlerinin tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accommodation businesses have to create an all inclusive concept which can respond to changing customer demands and expectations in order to be able to compete in the market. Target costing management system aims at comparing in proportion of the customer demand and expectations with the costs by reason of provision of services and carrying on activities in this proportional balance.The aim of this thesis is to determine the application of target costing in accomodation businesses and to carry out an target costing application in a five star all inclusive hotel. In this context, first of all, it has been studied the literature. Subsequently, an application and a research has been made.By a survey to identify the application levels of target costing in accomodation businesses, it has been identified that target costing system is being applied by accommodation businesses being aware or not albeit under a different name.By a target costing study in a five star hotel which applies target costing system, comparing the actual costs with target costs based on market price, it has determined the service components which the firm can make cost reductions or value increases by them.