Yalvaç Müzesi'nde yer alan pisidia antiokheiası Roma koloni sikkeleri
Roman colony period pisidia antiokheia coins in Yalvaç Museum
- Tez No: 287886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZHANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Sikke nedir? Sikkenin Tarihsel Dönüşümü, Pisidia ve Kent Tarihi, Pisidia Antiokheiası Roma koloni sikkeleri, What is coin, Coin?s Historical Transformation, Pisidia and City?s History, P. Antiokheia Roman Colony coins.
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezin amacı, Yalvaç Müzesinde yer alan Roma Dönemine ait Pisidia Antiokheia Antik kenti sikkelerinin; Pisidia Bölgesi içerisinde kentin siyasi ve ekonomik durumunun araştırılması ve bu süreç içerisinde Roma'nın kolonileştirme, Romalılaştırma hareketlerinin sikkeler ışığında değerlendirilmesidir. Kentin, siyasi ve ekonomik olarak Roma Döneminin değerlendirilmesi için sikkelerinden yararlanılmıştır.İlk olarak, Lydialıların kullandığı sikkeleri anlamamız için geçmişine bakmamızda yarar vardır. Sikke, ödeme ve değişim aracı olarak kullanılan, ağırlığı ve ayarı belli bir ölçü sistemine göre otorite tarafından belirlenmiş, üzerinde resim bulunan metal parçadır. İnsanlar yerleşik düzene geçmeden önce ihtiyaçlarını kendileri karşıladıkları için herhangi bir değişim gereksinimi söz konusu değildi. Yerleşik yaşama ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçiş ile ürünlerin insanlar ve sonrasında toplumlar arasında değişimi de söz konusu olmuştur.İkinci olarak, sikkeler kronolojik olarak değerlendirilmiştir. İlk sikkeler Lydialılar Döneminde altın ve gümüşün karışımı elektrondan basılmıştır. Klasik dönemde ise sikkelerin üzerinde genellikle pagan tanrı betimlemeleri ve kentlerin armaları yer alırken Helenistik Dönemde sikke üzerinde sikkeyi basan otoritenin dışında sikke basımında görevli magistratların isimleri de geçmeye devam etmektedir. Roma Döneminde ise Roma İmparatorlarının portreleri ağırlıklı olarak yer alırken imparatorlar bunu bir siyasi propaganda aracı olarak da kullanmışlardır.Üçüncü olarak, Pisidia Bölge'sinin tarihsel gelişimi içinde Antiokheia Antik Kentinin tarihine baktığımızda kentin tarihi bölge tarihiyle paralellik göstermektedir. Bölgede yaşam Prehistorik Dönemden günümüze değin sürmektedir. Hellenistik Dönem'de (M.Ö 333) Büyük İskender'in bölgeyi egemenlik altına almasıyla ve M.Ö 323'te İskender'in Babylon'da ölmesiyle imparatorluğun toprakları halefleri arasında paylaşılmıştır. Tüm bu gelişmelerden Anadolu ve Pisidia Bölgesi de etkilenmiştir. Hellenistik krallıklar arasında süre gelen mücadeleden yaralanan Roma İmparatorluğu Anadolu ve Pisidia Bölgesini egemenlik altına almıştır. M.Ö 25'te Galatia kralı Amyntas'ın öldürülmesiyle Antiokheia Antik Kenti Koloni olarak adlandırıldı; böylece kent ve bölge tarihinde barış sağlanarak, ekonomi güçlendi.Dördüncü olarak, kentte basılan Roma koloni sikkeleri tipolojik olarak değerlendirilmiştir. Pisidia Antiokheia Antik kenti M.Ö 1. yy'ın ikinci yarısında imparatorluğun koloni kenti ilan edilmiştir. Böylelikle sikkeler üzerinden kentin Roma Koloni Dönem'ine ait ekonomisi hakkında bilgi edinilmektedir. Ayrıca koloni dönemi boyunca kentin imparatorluk tarafından nasıl Romalılaştırılmaya çalışıldığını, bu politikanın da yerel halkların geleneklerine, dini inançlarına saygı duyularak ince bir denge siyaseti izlendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate Roman Colony Period Pisidia Antiokheia Antique city coins in Yalvaç Museum, to evaluate the city?s in Pisidia Region political and economical situation, in this process to appreciate Rome?s colonize and assimilation actions taking the coins into account. To evaluate city?s colony period by means of politics and economics coins were utilized. In this context, besides the importance of coins in historical period, it is a source for branches as Archaeology Prehistoric Period and Art History. This source has been changed over the past.Firstly, it is useful for us to look upon its past to understand the work that was found first by Lydians. Coin, used as a payment and exchange tool, its weight and fineness are decided by the authority according to a specific measurement system, is a a piece of metal with a picture on it. Before humans settled down, as they were supplying their needs themselves, there was no need for exchanging. Goods? being changed among people and societies was under consideration with the progression to settled life and from gathering to production.Secondly, coins were evaluated chchronologically. The first coins in Lydian Period were minted of electron mixture of silver and gold. While in the Classical Period there were usually God?s descriptions and and city?s emblems on the coins, except the authority mented the coin, names of magistrats? worked in menting were mentioned in Hellenistic Period. In Roman Period, portraits of emperors were mostly placed and the emperors also used this as a propaganda device.Thirdly, when we scan Antiokheis Antique City?s history in Pisidia Region?s historical development, city?s history is parallel to region?s history. There has been life in the region since Prehistoric Period. In Hellenistic Period Alexander the Great controlled the region and after he died in Babylon in B.C. 323, land of the empire was shared by his successors. The Anatolia and region were affected by all these. The struggle among Hellenistic kingdoms, Rome Empire?s dominating Anatolia and Pisidia, Amyntas?s being killed in 25 B.C. and Antiokheia Antique city?s being declared as a colony, there was peace and economic relief in city?s and region?s history.Forthly, when we look at Roman colony coins minted in the city, besides coins? being used as a propaganda device, they give information about city?s political, commercial history. Pisidia Antiokheia Antique city was claimed as a colony city of empire in the second half of 1st century B.C. So, by coins, information about city?s economy in Roman Colony Period is gained. Also, during the colony period how the city was being tried to go under assimilation by emperorship, this policy was followed slightly by respecting traditions and religious beliefs of natives.