Avrupa Birliği (AB) bölgesel politikası: Macaristan ve Türkiye uygulamaları
European Union (EU) regional policy: mplementations of Hungary and Turkey
- Tez No: 287905
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT OKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği (AB), AB Bölgesel Politikası, Kamu Yönetimi, Macaristan, Türkiye, European Union (EU), EU Regional Policy, public administration, Hungary, Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Avrupa Birliği (AB) Bölgesel Politikası, sosyoekonomik anlamda Birlik içinde ve aday ülkelerdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı hedeflerken; bu politikanın başarılı bir şekilde yürütülebilmesi ve etkili olabilmesi adına devletlerin idari kapasitelerini yükseltecek Avrupa Birliği yönetsel ilkelerinin ulusal kamu yönetimi sistemlerine girmesi öngörülmektedir. Bütün Avrupa Birliği müktesebatının (acquis communautaire) üstlenilmesi sürecinde de geçerli olan yönetsel ilkelerden özellikle adem-i merkeziyetçi anlayışı yansıtan hizmette yerellik/yerindenlik (subsidiarity) ilkesi öne çıkmaktadır. AB Bölgesel Politikası çerçevesinde bölgesel kalkınmada yönetişim ve çok düzlemli yönetişim mekanizmalarının kurulmasıyla; klasik yönetimde merkezin yaptığı planlama ve uygulama süreçlerine, yerel/bölgesel aktörlerin daha fazla yetkiyle hatta ulus üstü yapılarla beraber katılması söz konusu olmaktadır.AB Bölgesel Politikası'na uyum sürecine Macaristan 1990'lı yılların başından itibaren, Türkiye ise 2000'li yılların başında dâhil olmuştur. Her iki ülke açısından da; özellikle üniter devlet yapısı ve merkeziyetçi yönetim anlayışı dikkate alındığında, idari anlamda köklü değişimin söz konusu olması beklenmektedir. Benzer kamu yönetimi sistemi ve anlayışına sahip Macaristan'ın Türkiye'den önce bu sürece başlamış olması ve özellikle idari anlamda elde ettiği tecrübelerin Türkiye açısından önemli ve yol gösterici bir nitelikte olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı, bu tez çalışmasında Macaristan'ın Avrupa Birliği Bölgesel Politikası uygulamaları ve Türkiye'nin bu politikaya uyumda geldiği nokta açısından karşılaştırmalı bir yöntemle teorik değerlendirmelerde bulunulmuştur.Bu tezde ilk olarak, AB Bölgesel Politikası'nın ana hatları, daha sonra tarihsel bir perspektifle Macaristan ve Türkiye'de ekonomi, bölgesel eşitsizlikler ve yönetim anlayışı ele alınarak; bu politikaya hazırlık ve uygulama süreçleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmayla ortaya çıkan sonuçların; konunun daha iyi anlaşılması ve Türkiye'nin AB Bölgesel Politika süreci konusunda yapılacak çalışmalara da katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
While European Union (EU) Regional Policy aims to reduce regional development disparities within the Union and candidate countries; it also demands restructuring of national public administration systems according to the EU administrative principles which are thought they raise administrative capacities of states for the sake of managing the EU Regional Policy successfully and being effective. Among all the administrative principles which should be adopted in the process of undertaking the acquis communautaire; the principle of subsidiarity, reflecting perception of decentralization, is top line. With building of governance and multi-level governance mechanisms in the framework of EU Regional Policy, local/regional actors even together with supranational actors can participate in the planning and implementation processes with more power, being managed only by central government in classical administration.Hungary?s adaptation process to the EU Regional Policy began in the beginning of 1990?s and Turkey got involved in that process in the beginning of 2000?s. For the both countries, especially when unitary state structures and centralism in administrations are taken into consideration, a radical administrative change has been anticipated. It is thought that the beginning of Hungary?s EU Regional Policy process before Turkey and its experiences particularly in administrative sense are substantial and a guiding light for Turkey. For this reason, in this thesis, Hungary?s EU Regional Policy implementations and Turkey?s current situation in the process have been discussed theoretically within a comparative method.In this thesis study; by handling outlines of EU Regional Policy firstly, then Hungarian and Turkish economies, regional disparities and administrative understanding in the both countries in a historical perspective; the processes of preparation and implementation of the policy has been assessed. Consequences and implications of this study are hoped to serve at understanding the subject better and to contribute future studies about Turkey?s EU Regional Policy process.