Beer's viable system diagnosis in action
Beer'in yaşayan sistemler teşhisinin uygulaması
- Tez No: 287962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ GÖKHAN TORLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaşayan Sistem Teşhisi, Yaşayan Sistem Modeli, Sibernetik, TÜBİTAK, BİDEB, Viable System Diagnosis, Viable System Model, Cybernetics, TÜBİTAK, Science Fellowships and Grant Programmes Department
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez Stafford Beer tarafından sibernetik bir araç olarak ortaya çıkarılan Yaşayan Sistemler Teşhisi (YST)'nin bir organizasyonun modellenmesinde kullanılmasını anlatmaktadır. Yaşayan Sistem Model (YSM)'i yöneticilerin çevrelerine karşı duyarlı ve canlılığın bütün özelliklerini kontrol edebilen organizasyonları tasarlayabilmelerini amaçlamaktadır. Bu çalışmada Sistem Düşüncesi'nin kaynağı, tarihi, farklı disiplinlerdeki uygulamaları ve yönetim ve organizasyon alanına uygulamaları anlatılmıştır. Buna ek olarak organizasyonel sibernetiği anlamak için prensipleri ve araçları tasvir edilmiştir. TÜBİTAK, BİDEB'in bir tasviri yapılmış ve Yaşayan Sistem Modeli'ni daha iyi anlamak için bu organizsyona bir uygulaması yapılmıştır. Sistem teşhisi sürecinin sonuçlarına göre kurum yeniden yapılandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis stands for modelling an organisation with the help of Viable System Diagnosis (VSD) as a cybernetic tool that is created by Stafford Beer. The Viable System Model aims to instruct managers for designing their organisations by using cybernetic tools and principles to make sensitive organisations to their environments which can control all of the characteristics of viability. In this study, the origin and the history of systems thinking, its practices in different disciplines, and its application in management and organisations area are illustrated. The principles and tools of cybernetics are also explained to understand organisational cybernetics. The illustration of an organisation (TÜBİTAK, Science Fellowships and Grant Programmes Department) is presented. To appreciate VSD clearly an application for diagnosing the organisation is made. According to the diagnosing process?s results the organisation has been reformed.