Sürdürülebilir kalkınma kavramı ve Türkiye'de sürdürülebilir kalkınma
Sustainable development and sustainable development in Turkey
  1. Tez No: 287964
  2. Yazar: TUBA ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AKKEMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, bölgesel kalkınma, Güneydoğu Anadolu Projesi, GAP, Sustainable development, regional development, Southeast Anatolia Project, GAP
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sürdürülebilir kalkınma bölgesel kalkınmanın en önemli unsurlarından biri kabul edilmektedir. Bu durumun temel nedeni sürdürülebilirliğin olmaksızın bölgesel kalkınma politikalarının başarıya ulaşamayacak olmasıdır. Bu çalışmada, Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) de Master Plan ile sürdürülebilir kalkınmanın gelişimine değinilmiş, projenin çevresel ve ekonomik sosyal yönünün geliştirilmesi için uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile başlatılan programlar açımlanmıştır. Çalışmada ayrıca mevcut projeler dâhilinde GAP'nin sürdürülebilirliği İtalya deneyimine yer verilerek karşılaştırmalı bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sustainable Development is accepted as one of the most important elements of regional development. This is a result of the fact that regional development policies are doomed to failure without policies of sustainability. This study goes through development processes in the Southeast Anatolian Project (GAP) via a Master Plan, while programmes that were initated for environmental and social-economic points in co-operation with international and non-governmental organizations are analyzed. In addition, a comoarative analysis of GAP with respect to Italy's similar projects has been carried out in this study.