Manzum Siyer (inceleme-metin)
The life of Prophet Muhammed (in lyric) (research paper)
- Tez No: 287988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Siyer, Hz. Muhammed, Mustafâ, Siyer, Hz. Muhammed, Mustafa
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışma, Süleymaniye Kütüphanesi'nin Bağdatlı Vehbi Koleksiyonu'nda bulunan, ?Manzum Siyer? adlı eserin ilk beş bölümü üzerine yapılmıştır. Metnin 1503 beyitini ihtiva eden ilk 46 varaklık kısmı çalışılmıştır. Manzum Siyer'i oluşturan bölümler, kronolojik bir sıra takip etmemektir. Çalışmamız dört bölümde gerçekleşmiştir.Giriş bölümünde, siyer ilminin doğuşu, gelişimi ve Klasik Türk Edebiyatı'nda Siyer ilminin yeri incelenerek bu konuyla ilgili, eserlerden örnekler verilmiştir. Birinci bölümde; Manzum Siyer'in muhtevasındaki konuların özeti yapılmıştır. Özette, konularla ilgili beyitlere kısa örnekler verilmiş, böylelikle konunun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlanmıştır.İkinci bölümde, eserin şekil, vezin, dil ve üslup özellikleri metnin orijinalinden alıntılar yapılarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde; metnin muhtevasındaki konulardan İtikâd başlığı altında, Allâh, Peygamberler, Kitaplar, Melekler ile metinde geçen âyetler, şahıslar ve şehirler incelenmektedir.Dördüncü bölümde; çalışmanın neticesinde ulaşılan sonuçlar verilmiştir. Transkripsiyonlu metin, metnin kuruluşunda dikkat edilen hususlar, kaynakça, sözlük ve dizin ile çalışma son bulmuştur.Manzum Siyer, Eski Anadolu Türkçesi dönemi'nde kaleme alınan eserlere bir örnek teşkil etmektedir. Çalışmamızdaki amacımız, daha önce gün yüzüne çıkarılmamış bir eseri tanıtmak ve muhtevasını inceleyerek siyer türünde yapılan çalışmalara katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
This work is written on first five parts of ?Manzum Siyer? production that is in Bağdat?lı Vehbi Collection of Süleymaniye Library. It ıs worked the first forty-six document of a part of Manzum Siyer that includes one thousand five hundred and five couplets. The section composed of Manzum Siyer hasn?t a chronological time line. Our work is prepared in four parts.In the first, it is given some examples by analyzing of arising, development and the position of the enlightenment of siyer (the history of lives of people who are associated with Islam) in Classical Turkish Literature. In the abstract, it is given short examples related to couplets in text so that it is provided to understand the plot clearly.In second section, it is analyzed the qualities of structure, meters, language and literary style of text by quoting from the origin text. In the third section, it is analyzed the subjects in text entitled as Itıkad, God, Prophets, Holy Books, Angels and the verses of Koran, people and locations taken place in the text.In the fourt chapter, it is given the results attained at the end of the work. The text with transcription,the important rules in the form of the text,bibliography and the dictionary part is terminated.The Manzum Siyer is the one of the examples of the works that are published in fourteenth century.Our purpose is to introduce a literature work that has not found out before and make a contribution to siyer works by analysing content.