Muhammed'in manzum Siyer-i Nebî'si (İnceleme-metin)
Written narration of the life of prophet Mohammad (Analysis-text)
- Tez No: 590857
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Siyer, Manzum Siyer-i Nebî, Muhammed Efendi, Abdurrahman Efendi, Gazavatnâme, Siyer, Manzum Siyer-i Nebî, Muhammed Efendi, Abdurrahman Efendi, Gazavatnâme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1444
Özet
Kültür ve inanç tarihimiz içerisinde Kurʼân ve hadis kaynaklı pek çok eser ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda siyer ilmi de önemli bir yere sahiptir. Özellikle XV. yyʹda siyer ilminin zengin örnekleri ile karşılaşmaktayız. Bu çalışmada, Muhammed Efendi (ö. XV. yy)ʹnin H. 1284 senesi Recebʹinin sonunda (M. 1867 Kasım) Esʻad Efendi Matbaasıʹnda tab edilmiş Siyer-i Nebî adlı eseri incelendi. Çalışmamız giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmanın konusu, amacı, önemi ve metodu ortaya konulup; siyer ilminin doğuşu ve edebî bir tür olarak gelişimi, siyer yazıcılığının kaynakları, Türklerde siyer yazıcılığı ve Türkçe siyerler hakkında genel bilgiler verildi. Birinci bölümde; Manzum Siyer-i Nebîʹnin müellifi Muhammed Efendiʹnin hayatı, eseri, edebî kişiliği ve üslubu ortaya konulup; Siyer-i Nebîʹnin müstensihi Abdurrahman Efendi ve matbu nüshanın farkları hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde; eserin yazılış sebebi, şekil, anlatım ve üslup özellikleri incelendi. Muhteva bölümünde; Allahʹın isim ve sıfatları, Hz. Peygamberʹin isim ve sıfatları, Hz. Peygamberʹin vasıfları ve eserdeki peygamber algısı, Hz. Peygamberʹin mucizeleri, eserdeki sahabe algısı ve gazavatnâme türünün yansımaları, Manzum Siyer-i Nebîʹdeki destansı ve masalsı unsurlar ile eserin kaynakları üzerinde duruldu. Bu bölüm, Manzum Siyer-i Nebîʹ nin temel konu başlıklarını içeren özetiyle tamamlandı. Üçüncü bölümde, metin kuruluşunda takip edilen usul hakkında bilgi verildi. Bu bölüm çeviri metin, sonuç ve bibliyografyayla tamamlandı.
Özet (Çeviri)
Many works based on Quran and hadith have emerged along our history of belief and culture. In this respect, siyer (prophetic biography) takes an important place. The richest examples of siyer are from the 15th century. Siyer-i Nebi (Narration of Prophet's Life), which is a work of Muhammed Efendi (death 15th century) printed at Es'ad Efendi Printing house in late Receb (Islamic month), 1284 (Hijri), was the core of the current study. The study consists of an introduction and three main sections. In the introduction part, subject, purpose, importance and method of the study was presented along with given literature about the birth of prophetic biography, its evolution as a genre, its sources, siyer writing in Turks and general information about Turkish siyers. The first part includes the biography of the author of Manzum Siyer-i Nebi, Muhammed Efendi, his literary personality and his style while presenting the information about the scribal of the book, Abdurrahman Efendi and the differences between the original and printed versions of the book. In the latter part, the focus was on the purpose of the book, its style and narrative features. Names and attributes of Allah, names and attributes of the Prophet of Islam, features of the Prophet and the concept of prophecy in the work, miracles of the Prophet, perception of companions of the Prophet and reflections of Gazavatname (Narration of Wars that the Prophet was in), legendary and epic features of Manzum Siyer-i Nebi were in the content section. This section was concluded with a summary of Manzum Siyer-i Nebi. In the final part, information about the method used for textual structure was given. This part was finalized with the translated text, conclusions and the bibliography.