Fen ve teknoloji dersindeki öğrenme ortamının yapılandırmacığa dayalı olarak değerlendirilmesi
Evaluation of science and technology course learning environments based on constructivism
  1. Tez No: 287996
  2. Yazar: ÖZGE NAYMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASİYE BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı, Fen ve Teknoloji Öğretimi, Constructivism, Constructivist Learning Environment, Science and Technology Teaching
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim beşinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin fen ve teknoloji dersindeki öğrenme ortamlarını yapılandırmacılık açısından değerlendirmelerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, tarama modeline dayalı olarak desenlenmiştir. Araştırma verileri, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı Bilecik ili Bozüyük ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 20 resmi ve bir özel ilköğretim okulunda okuyan beşinci sınıf öğrencilerinden toplanmıştır. Araştırmada veri toplama amacı ile orijinalini Aldridge ve diğerleri (2000) tarafından geliştirilen; Anagün ve Anılan (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan ?Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Ölçeği? kullanılmıştır. İstatistiksel veri analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde hesaplamaları, t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersindeki öğrenme ortamlarını orta düzeyin üzerinde yapılandırmacı olarak değerlendirdiği ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersindeki öğrenme ortamlarına yönelik görüşlerinin cinsiyetlerine ve evlerinde bulunan Fen ve Teknoloji dersi kitap sayısına ve anne eğitim durumuna göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Baba eğitim düzeyleri ile öğrencilerin Fen ve Teknoloji derslerindeki öğrenme ortamlarına yönelik görüşleri arasında pozitif yönde farklılık olduğu görülmüştür. Öğrencilerin öğrenme ortamlarının gerçek yaşama dönük olması ile ev ve okul ortamlarının zengin olmasının öğrenme ortamlarına yönelik görüşlerini olumlu düzeyde değiştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate primary school fifth grade students? opinions about learning environments in science and technology course in terms of several variables in relation to constructivism. The study was designed based on survey model. The research data were collected in 2010-2011 school year from the fifth grade students of 20 state and one private primary school of Ministry of National Education in Bozüyük, Bilecik. The Constructivist Learning Environment Scale, which was developed by Aldridge et al. (2000) and adapted into Turkish by Anagün and Anılan (2010), was used as the data collection tool. Arithmetic mean, standard deviation, percentage calculations, the t-test and ANOVA were used in the statistical data analysis. The findings from this study revealed that the primary school fifth grade students in the study regarded learning environments in Science and Technology course as constructivist over medium level. It was found that the students? opinions about learning environments in science and technology course did not differentiate according to their gender and the number of Science and Technology textbooks at their homes and students? mother educational backgrounds . On the other hand, a positive differentiate was identified between the students? father? educational backgrounds and the students? opinions about learning environments in science and technology course. It was also found that learning environments in line with real life and well-equipped home and school environments had a positive influence on the students? about learning environments.