Şirketlerin bütçe ve bütçe uygulamalarına genel bir bakışı: Burdur ilindeki şirketlere yönelik nitel bir araştırma
An overall insight into budget and budget practices of the companies: A qualitative research with regards to companies in Burdur city
- Tez No: 288160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GENÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bütçe, üretim şirketleri, bütçe uygulamaları, Budget, production companies, budget practices
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada şirketlerin bütçe ve bütçe uygulamalarına yönelik görüşlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Amaç kapsamında bu çalışmada özel durum yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem daha çok nitel araştırma yaklaşımlarının sahip olduğu özellikleri taşıyan bir araştırma yöntemidir ve sebep sonuç ilişkileri üzerinde yoğunlaşır. Özel durum yöntemi bir durumun özelliği üzerine odaklanır ve farklı veri toplama tekniklerinin bir arada kullanılmasına imkân sağlar. Bu çalışmada özel durum yönteminin seçilme nedeni, çalışmanın Burdur ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren 14 şirket ile yürütülmesi ve bu şirketlerin bütçe ve bütçe uygulamalarına yönelik düşüncelerinin araştırılmasıdır. Çalışmanın örneklemini Burdur ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren 14 üretim işletmesi oluşturmaktadır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak mülakatlardan yararlanılmıştır. Mülakatlardan elde edilen veriler betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Betimsel analizde mülakat verilerinden bazı şirketlerin görüşleri anlamlılık ve önemlilik düzeyi dikkate alınarak analiz edilmiş ve gerekli yerlerde bazı ifadeler tırnak işareti içinde aynen verilerek düzenlenmiştir. İçerik analizinden elde edilen verilerden matrisler oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda şirketlerin bütçe ve bütçe kontrolü kavramlarını tanımlamada kısmen yeterli bilgiye sahip oldukları ve şirketler için kurumsallaşmanın bütçe hazırlamak adına çok önemli bir etken olduğu sonucuna varılmıştır. Şirketlerin bütçe hazırlamanın şirketlere sağladığı faydalara dar bir perspektiften baktıkları belirlenmiştir. Ayrıca şirket yöneticilerinin bütçe hazırlama sürecinde akademisyenlere ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak şirketlere bütçe kavramı ve bütçe hazırlamanın şirketlere sağlayacağı yararlar konusunda üniversite ile sanayi ve ticaret odaları gibi kurumlar tarafından eğitim seminerleri düzenlenmesi ve bu seminerlerin işletme bütçesi alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından verilmesi önerileriyle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Detailed examination of the views of companies regarding budget and budget practices was intended to be shown in this study. Special Case technique was applied to this work. This technique is a kind of research technique embodying the feature of qualitative research approach and concentrates on cause and effect relations. Special Situation technique focuses on a certain subject and makes it possible to use various data collecting techniques together. The reason why special case was chosen is to exercise the research with 14 companies running in Burdur and its Counties and to research the views regarding their budget and budget implementations. The sample group is composed of 14 production companies running in Burdur and its counties. Interview was also used as a means of data collecting technique. Data collected from interviews were used in descriptive and content analysis of the research. In descriptive analysis, the views of some companies were analyzed taking significance and importance level into consideration and some data are arranged, where it is necessary, by given in ellipses as they are. Matrixes were formed from the data collected from content analysis. As a result of the research, it is understood that companies have little information about budget and budget controlling concepts and it is also realized that institutionalization is a very important factor for companies in preparing budget. It was found out that companies look at the benefits of budget preparation from a narrow point of view. Moreover, company managers need academicians on preparing their budgets. Finally, the research was completed with such suggestions as: workshops, about the benefits of budget and budget preparations of companies, should be held by universities, chambers of industry and trade and these workshops should be led by experts who are specialized in management budgets.