Kütahya ilköğretim okullarındaki öğrencilerin şiddet algısı üzerine sosyolojik bir çalışma
A socialogical research on violance perceives of students at primary school in Kütahya
- Tez No: 288175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, İlkokul, Eğitim, Sosyoloji, Violance, Primary School, Education, Sociology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Şiddet gerek sosyal, gerekse psikolojik açıdan pek çok olumsuz etkileri olan, bireyin yetenek ve becerilerini kullanmasını etkileyen, dolayısı ile bireysel hedeflere ulaşmayı engelleyerek önce bireyleri, sonra da toplumu sosyolojik açıdan etkileyen bir konudur. Hem şiddet uygulayan, hem de şiddete maruz kalan birey açısından geçerli olan bu durum, etkisini en fazla eğitim kurumlarında, özellikle ilköğretim çağında göstermektedir. Bu nedenle ilköğretim okullarında şiddet ve şiddet eğiliminin tespit edilip, çözüm için bir dizi önerilerin getirilmesi önem arz etmektedir. Öte yandan ülkemizde yapılan sınırlı sayıdaki alan çalışmaları ve bilimsel araştırmalarda, şiddet ya mesleki boyutları ile bir bilim disiplinince ele alınmış, ya da durumun daha çok teorik kökenleri üzerinde durulmuştur. Bu araştırmaların genelinde daha çok ekonomik durum üzerinde durulmuştur. Oysaki şiddetin gerek sosyoekonomik, gerekse sosyokültürel alanda oldukça geniş bir çerçevede değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında şiddetin temel nedenlerinin sosyolojik açıdan ele alınması daha doğru olur.Bu araştırmada, Kütahya ilindeki ilköğretim okullarındaki öğrencilerin şiddet algıları ve bu algıyı etkileyen demografik etmenler araştırılmıştır. Araştırmada, Kütahya ilinde ilköğretim okullarındaki 123 öğrenci üzerinde anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre annenin eğitim durumu ve kardeş sayısı ile şiddet algısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunurken, babanın eğitim durumu ve cinsiyete göre bir ilişki gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Violance is an issue having many negative effects in both social and physcological perspectives affecting individuals in using of ability and skills and thus, affecting firstly individuals and afterwards public in social ways. This situation which is same for both violance applier and victims, mostly at education organizations, especially in primary schools show its effects. For this reason, it is important to find out reasons and effects of violance at primary schools and bringing some suggestions. On the other hand, restricted academical or field research performed in our country examine violance as a vocational issue or they have been focused on theoritical sources of violance in general. These research generally have mentioned on economical wiev of the topic. Hovewer, it is important to evaluate violance based on social-economical and social-culturel view. Looking this frame, it is suitable to evaluate the violance in social view.In this research, reasons of violance and demographic properties affecting the violance perceivings were evaluated on students at primary school in Kutahya. In the research, 123 primary school students in Kutahya were subjected to survey. According to results of the study, violance perceiving levels of students were depending on number of brother/sisters and education level of the mother, wheras not depending on gender and education level of the father.