Bilgi teknolojileri kullanımının örgütsel başarı üzerine etkisinin analizi ve bir uygulama
An application having an analyse about the effects of the usage knowledge information over the organisational succes
- Tez No: 288184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel Etkinlik, Bilgi Teknolojileri, Prodüktivite, Nitel Araştırma, Organization, Organizational Activity, Information Technologies, Productivity, Qualitative Research
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bilgi teknolojileri, örgütler açısından da çok büyük öneme sahiptir. Günümüzde, örgütlerin bilgi teknolojileri yapılanmaları incelendiğinde teknoloji yatırımlarına her geçen gün daha fazla önem verildiği ve buna bağlı olarak örgütlerde gün geçtikçe bilgi teknolojileri kullanımının arttığı gözlenmektedir. Bilgi teknolojileri desteğinden uzak örgütlerin, endüstriyel pazarlarda faaliyet göstermeleri, özellikle rekabet açısından yetersiz kalmalarıyla sonuçlanmaktadır.Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Öncelikle örgüt ve örgütsel etkinlik kavramları incelenmiş olup, örgütsel etkinlik kriterleri belirtilerek, örgütlerde kullanılan bilgi teknolojilerinin etkileri üzerinde durulmuştur. Araştırmanın son bölümünde ETİ Gıda Merkezi'nin bilgi teknolojileri kullanımı üzerine bir inceleme yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan durum örnek olay (case study) çalışması yöntemi uygulanmıştır. İnceleme sonucunda elde edilen bulgulardan ETİ Gıda Merkezi; bilgi teknolojileri teminini kavramış ve sürekli gelişim için örgüt odaklı gereksinimler doğrultusunda bölümünü kurmuş ve ileri teknolojiler kapsamında öncü olduğu ortaya konulmuştur. Bu sonuç doğrultusunda şirketlerin etkinlik kriterlerini arttırma bağlamında dikkate alabilecekleri öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Information Technologies have great importance for organizations. Today when the organisations? structuring of Information Technologies are analysed, it?s seen that much more importance is being given to technology investments day by day and consequently the usage of information technologies have been on the increase. The organizations whose are absent from the support of information technologies fail when they have operations in the industrial markets in terms of competition.This study is composed of four parts. Firstly the terms of organization and organisational activity are investigated. After organizational activity criterias being determined, the effects of the information technologies used in organizations are discussed. At the last part of this study, an analysis for the usage of information technologies at Eti Gıda Merkezi is done. At this study, case study method that is an example of the qualitative research is used.Eti Gıda Merkezi has apprehended the assurance of information technologies and has founded its section in accordance with the necessities focusing on the organization for continuous development and it is introduced that it is forerunner within the context of advanced technologies. In accordance with this result, suggestions that corporations can consider about to increase the criteria of officiency were given.