Engelli bireylere ilişkin kültürel tanımlamaların Başka Dilde Aşk filmi üzerinden incelenmesi
The cultural descriptions of disabled people through the movie Başka Dilde Aşk
- Tez No: 288231
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA BURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, görsel analiz (visual analysis), engellilik kültürü, kültürel tanımlamalar, Disability, visual analysis, disability culture, cultural descriptions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın temel amacı engelli bireylere atfedilen kültürel tanımlamaların tespit edilerek, bu tanımlamalar üzerinden engelli bireylerin toplumsal konumlarını belirlemektir. Çalışmada, engelli bireyin toplumsal yaşama katılmasında önemli bir rol oynayan bireysel engeline ilişkin kültürel tanımlamaların film aracılığıyla açıklanması amaçlanmıştır. Bu çalışma nitel araştırma çatısı altında görsel analiz (visual analysis) metodu kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın konu, amaç ve problem cümlelerine uygun bir film araştırılmıştır. Bu araştırma sonucunda 18 Aralık 2009'da vizyona giren Başka Dilde Aşk filminin analiz edilmesine karar verilmiştir. Bu filmden elde edilen veriler; açık, eksenel ve seçici kodlamayla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulguları doğrulamak ve etik anlamda onay almak amacıyla filmin yönetmeni ve senaryo ortağı İlksen Başarır'la yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla görüşme yapılmıştır. Kültürel tanımlamalara bağlı olarak engelli bireylerin ekonomik, kültürel, sosyal ve sembolik sermayeleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Primary purpose of this study is to specify cultural descriptions attributed to disabled people and to determine their social status using these descriptions. In the study, the aim is the explanation of cultural descriptions related to the particular disability, which has an important role on the enrollment of the individual in social life, through the movie. The study utilizes visual analysis method which is considered as a qualitative method. A research is done to determine the movie which meets the requirements specified by the subject, aim and problem statements of this study. As a result, it is decided to analyze the movie ?Baska Dilde Ask? which is released on December 18th, 2009. The data extracted from the movie is analyzed using open, axial and selective coding methods. Ilksen Basarir, the director and co-scriptwriter of the movie, is interviewed using semi-structured interview form to confirm the results produced by the analysis and to obtain an ethical approval. Economic, cultural, social and symbolic capitals of the disabled people are specified according to the cultural descriptions.