A critical perspective on the security issues in the post-socialist Albania
Sosyalizm sonrası Arnavutluk?taki güvenlik sorunlarına eleştirel bir bakış
- Tez No: 288301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL GÜLDEN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez komünizm sonrası Arnavutluk'un temel güvenlik sorunlarına eleştirel bir bakış sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmada güvenlik konuları Eleştirel Güvenlik Çalışmaları bakış açısından değerlendirerek Arnavutluk'un güvenlik meseleleri bireylerin güvenliği temel alınarak incelenmektedir. Bu tez Arnavutluk'un güvenlik sorunlarının uluslararası kaynaklı olmaktan çok ülke içinden kaynaklandığı öne sürmektedir. Çalışma güvenlik kavramının teorik olarak tartışılmasından yola çıkarak çeşitli Uluslararası İlişkiler teorilerin güvenliği nasıl kendi görüş ve varsayımlarına göre şekilendirdiklerini araştırmaktadır. Eleştirel Güvenlik Çalışmaları, eleştirisini ?önce-güvenlik? yaklaşımından zarar görenlerin özgürleştirilmesine olan pratik ilgisine ilişkilendirerek bütüncül bir yaklaşım sergiler. Bu yüzden komünizm sonrası Arnavutluk'un güvenlik sorunlarını incelemek için en uygun teori olarak değerlendirilmektedir.Tezde öncelikle diktatörlük rejimi esnasındaki güvenlik endişeleri incelenmektedir. Burada temel olarak parti-devleti öncelikli görüş halkı arka plana atan yaklaşımların başarısız oldukları ortaya konmaktadır. Daha sonra sosyalizm sonrası güvenlik ajandasını şekilendiren çıkarlar incelenmiş ve bunların arkasında uluslararası topluluğun önce-istikrar, sonra demokrasi yaklaşımın olduğu vurgulanmıştır. Buradaki temel sav uluslarası topluluğun yaklaşımının, istikrarı demokrasinin pahasına desteklediğidir. Başka bir deyişle, önce devlet, sonra halk yaklaşımı Arnavut'ların çoğu için güvenlik yerine güvensizlik üretmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a critical perspective of the key security concerns within the context of the post-communist Albania. It engages with the security issues from a Critical Security Studies perspective, thus making the Albanian individuals the main referent object of this study. It argues that rather than having international roots, the security questions in Albania are primarily domestic. This study begins with a theoretical discussion of the concept of security and examines how different theories of International Relations have shaped security understanding according to their assumptions and worldview. Here we argue that the Critical Security Studies is the proper theory to view the security concerns of the post-communist Albania due to its emphasis on a holistic approach which merges critique with a practical concern about the emancipation of the disadvantages of the state-first approach.First the security concerns during the dictatorship regime are scrutinized to reveal the failure of the Party-State first, People last approach to produce security. Second the interests that have shaped the post-communist Albania?s security agenda are explored in order to reveal the international community?s stability first, democracy last stance. Here it is argued that international community?s approach to Albania has prioritized the stability over democracy. In other words the pursuit of a state first, people last approach has produced insecurity instead of security for the majority of Albanians.
Benzer Tezler
- Türk basınında düzensiz göçün görsel temsili: Taliban yönetimi sonrası Afgan göçü
Visual representation of irregular migration in the Turkish press: Afghan migration after the Taliban regime
ZİNDAN ÇAKICI
Doktora
Türkçe
2024
GazetecilikGalatasaray ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EMİNE NAZLI AYTUNA
- İnsani güvenliğin realist açıdan eleştirisi: Avrupa Birliği'nin Covid-19 pandemisiyle mücadelesi
Realist criticism of human security: The European Union's fight against the Covid-19 pandemic
ŞEYMA KALYONCU İLHAN
Doktora
Türkçe
2022
Kamu YönetimiKaradeniz Teknik ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÖKHAN KOÇER
- Sendika dergilerinde özelleştirme gündemi: Petrol-İş ve Tek Gıda-İş örnekleri
Privatization agenda in union magazines: Examples of Petrol-İş and tek Gıda-İş
GAYE KUAS
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
GazetecilikGalatasaray ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CEREN SÖZERİ ÖZDAL
- Suriyeli mültecilerin Türkiye medyasındaki sınıfsal temsili
Class representation of Syrian refugees in Turkish media
FERAY ARTAR
Doktora
Türkçe
2019
GazetecilikAnkara ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MÜZEYYEN AYTÜL KASAPOĞLU
- Ulusal güvenliğin ekonomi politiği: 1990 sonrası dönemde Türkiye'de savunma sanayi üzerine bir inceleme
Political economy of the national security: A survey on defence industry of Turkey after 1990
AHMET İNCEGÜL
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Savunma ve Savunma TeknolojileriKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FİKRET BİRDİŞLİ