Erkeklik krizi ve işsizlik
The masculinity crisis and unemployment
- Tez No: 288324
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erkeklik, İşsizlik, Erkeklik Krizi, Masculinity, Unemployment, Masculinity in Crisis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, erkeklik krizi ve işsizlik arasındaki bağlantıları ve işsizlikte ortaya çıkan erkeklik durumlarını incelemektir.Çalışmanın temeli, erkekliğin toplumsal olarak inşa edildiği ve bu inşa çerçevesinde evin ekmeğini kazanma rolünü yüklenen erkeğin işsiz kalması durumunda erkekliğin krize girdiği şeklindedir. Bu krizin genel olarak kadınların işgücü piyasasına girmesiyle ve geleneksel erkeklik konumunun hızla aşınmasıyla da bağlantısı vardır. Bir yandan modern ?ekmek kazanan erkek? rolü diğer yandan artan ve süresi uzayan işsizlik, erkeklerin erkekliklerini devam ettirmelerini zora sokmaktadır. Erkeklerin eşleri, çocukları, arkadaşları ve akrabaları olmak üzere diğer insanlarla ilişkileri işsizlik durumunda değişmektedir. Erkeklik daha çok hane dışında bir iş bulabilme ve haneye gelir getirme, bir aileye ve kendine bakabilme üzerinden kurulan ilişkisel bir durumdur. İş bulma ile bağlantılı olarak erkeğin yaşı, mesleği, eğitim düzeyi önemli olabilmektedir. Erkekler işsiz kaldıklarında daha çok aile içi şiddete veya suça başvurabilmektedir. Ekmek kazanabilmek için tehlikeli veya yasadışı işlere girebilmektedir. İşsizlik veya evin geçimini sağlayamamak erkekler için bir intihar nedeni olabilmektedir. Ekmek parası kazanmak için erkeklerin başkalarını öldürebileceğini ifade ettiklerini görüyoruz. İşsiz erkekler ya evlenememekte ya da evliyse boşanma eğilimde olmaktadır. İşsizlik genel erkeklik değerleri ile uyuşmayan ?çaresiz? ?yalnız? erkeklikleri üretir ve erkeklere ?gurbet yolunu? gösterir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, to explore the links between masculinity crisis and the unemployment and the results of unemployment the status of masculinity.The basis of the study, masculinity is socially constructed and within this framework of the construction and undertoken the role of men of to get home's bread case of unemployed is the form of masculinity is in crisis. This crisis in general has connections with women entered the labor market and rapid erosion of traditional masculinity position. On the one hand the role of the modern bread-winning male and on the other hand increasing duration of prolonged unemployment, to continue men's masculinity to makes it difficult. Men's relationships with wives, children, friends and relatives including other people, in case of unemployment is changing. Masculinity is established in a relational case which with to find a job outside of households , earn income and to look after the family and to shift for oneself in connection with to find a job may be important the man's age, occupation, education level. When they are unemployed than men apply for domestic violence or crime. Bread to win they can take dangerous or illegal jobs. Unemployment or you do not provide a living for men in the house can cause a suicide. we see that they can say to kill others for the bring home the bacon. Unemployed men can not either married or if married they have tendency to divorce. Unemployment generally produces masculinities incompatible with the values of masculinity“desperate,”“alone”and it shows for men,“the path of homesickness”