Çoklu zeka kuramına göre matematik alanında hazırlanan bir eğitim yazılımının öğrencilerin akademik başarılarına ve motivasyonlarına etkisi
Prepared by an educational software in the field of mathematics theory of multiple intelligence on students 'academic achievement and impact of motivations
  1. Tez No: 288418
  2. Yazar: ALPER TUFAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka, Bilgisayar Destekli Öğretim, Matematik Eğitimi, Eğitsel Yazılım, Motivasyon, Multiple Intelligence, Computer-Aided Instruction, Mathematics Education, Educational Software, Motivation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Çoklu Zeka Kuramı'na göre hazırlanan bir öğretim yazılımı öğrencilerin öğrenme ortamlarına sunulmuştur. Bilgisayar destekli öğretimden de yararlanılarak hazırlanan bu eğitim yazılımının öğrencilerin akademik başarıları ve motivasyonları üzerine etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Ülkemizde genel olarak düşük olan matematik başarısının çeşitli araştırmalarla etkililiği kanıtlanmış Çoklu Zeka Kuram'ına uygun bir öğretim yazılımıyla ?Kesirler? ünitesinin işlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemi Ankara Rotary Yeşiltepe İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencileri olarak belirlenmiştir. Çalışma, okul laboratuarında matematik derslerinde uygulanmıştır.Araştırmada kullanılan yöntem deneysel yöntemdir. Deney grubu ön test ? son test desenine başvurulmuştur. Araştırmacı, araştırma için bir deney gurubu belirlemiştir.Akademik başarıyı ölçmek için kullanılacak Akademik Başarı Testi, öğrencilerin baskın zeka alanlarını tespit etmek için Çoklu Zeka Belirleme Testi ve deneysel işlem öncesi ve sonrasında öğrencilerin memnuniyet derecesini, motive olma düzeylerini ölçmek için Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Çoklu Zeka Kuram'ına uygun hazırlanan bir eğitim yazılımının uygulanan örneklem üzerinde Akademik Başarıları ve Motivasyonları açısından anlamlı bir etkisinin olduğu görülmüştür. Öğrencilerin Motivasyon Ön Test - Son Test verileri ile Akademik Başarı Ön Test - Son Test verileri değerlendirilerek Çoklu Zeka Kuramı'nın lehine bir sonuç çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study, prepared according to the Multiple Intelligences Theory is an academic software, student learning environments. Prepared using computer-assisted instruction in the educational software on students' academic achievements and motivation of whether the effect was investigated. A variety of mathematical research, the success of our country, which is generally low and the proven effectiveness of an educational software suitable KuramI'na Multiple Intelligences“Fractions”unit, the processing is intended.The sample of the survey in Ankara Rotary Yesiltepe Primary School 6 students, respectively. Work, school, laboratory, applied mathematics.Experimental method used in the research method. The experimental group pre-test - post-test design were consulted. The researcher has identified a group of experiments.Academic Achievement Test will be used to measure the academic success of students in order to identify the dominant areas of intelligence Multiple Intelligence Identification Test and the experimental procedure before and after the students' degree of satisfaction, Motivation Scale was used to measure levels of being motivated.According to findings from the research, an educational software for Multiple Intelligences in the sample prepared in accordance with Kuram'ına Academic Success and Motivations were no significant effects. Motivation of students Pre-Test - Post-test data with the Academic Achievement Pre-Test - The Theory of Multiple Intelligences in favor of a result out of the test data was evaluated.