Ergenlerde bağlanma stilleri, internet sosyal iletişim ağlarının kullanımı ve iletişim becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An examination of the relationships between attachment styles of adolescents utilization of internet social communication networks and communication skills
  1. Tez No: 288419
  2. Yazar: RABİA SULTAN EROĞLU AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, İnternet, Sosyal Ağ, İletişim, Attachment, internet, social network, communication
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, ergenlerin bağlanma stilleri ile internet sosyal iletişim ağlarının kullanımı ve iletişim becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Ayrıca bu araştırmada ergenlerin bağlanma stillerinin ve iletişim becerilerinin cinsiyete, yaşa, anne eğitim durumuna, baba eğitim durumuna, internet kullanım süresi ve internet kullanım amacına göre anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek de amaçlanmıştır.Araştırma grubunu Ankara ilindeki 6 liseden 188'i kız, 239'u erkek olmak üzere toplam 427 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada; Kişisel Bilgi Formu, Ergenlerin Sosyal İletişim Ağlarını Kullanımlarına Yönelik Anket Formu, İletişim Becerileri Envanteri (İBE), İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA), kullanılmıştır. Verileri çözümlemek için Çoklu Regresyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve t testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, ergenlerin bağlanma stilleri ve iletişim becerileri cinsiyete, yaşa, anne eğitim durumuna, baba eğitim durumuna, internet kullanım süresi ve internet kullanım amacına göre anlamlı fark göstermiştir.Bağlanma stilleri alt boyutları iletişim becerilerinden zihinsel değişkenine ilişkin gözlenen toplam varyansın % 11'ini, davranışsal değişkenine ilişkin gözlenen toplam varyansın % 12'sini, duygusal değişkenine ilişkin gözlenen toplam varyansın % 9'unu açıkladığı sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is; to analyse the relations between adolescents? attachment styles and usage of internet social communication networks and communication skills. Furthermore, in this poject, it is intended to look over whether the adolescents? connection styles and communication skills differ significantly according to their sex, age, parents? education, internet usage length and pupose.Overall 427 students, 188 female and 239 male, participated in the study group. Tools used for the research are; Pesonal Information Form, Survey For The Adolescents? Social Communication Network Usage, Communication Skills Scale and Relationship Scales Questionnaire. In order to analyse the datum, Multiple Regression Analysis, One Way Anova and T Test were used.As a result of the research; adolescents? attachment styles and communication skills differ significantly according to their sex, age, parents? education, internet usage length and pupose.Consequently, sub-dimensions of interpersonal relations methods and sub-dimensions of connection styles together predicts 11% of the total variance of mental variable communication skills, 12% of the total variance of behavioral variable communication skills and 9% of the total variance of emotional variable communication skills.