Koroner arter bypass greftleme cerrahisi uygulanan kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı almış olgularda respiratuvar kas gücünün araştırılması
Investigation of respiratory muscle strength in patients with chronic obstructive pulmonary disease undergoing coronary artery bypass grafting surgery
  1. Tez No: 288431
  2. Yazar: VOLKAN YARAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HEPAĞUŞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, solunum fonksiyon testi, respiratuvar kas gücü testi, Cardiopulmonary bypass, chronic obstructive pulmonary disease, pulmonary function test, respiratory muscle strength test
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Bu prospektif, klinik çalışmada; koroner arter bypass greftleme (KABG) cerrahisi uygulanan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanısı almış olgularda solunum fonksiyonları ve respiratuvar kas gücü (RKG) değişikliklerinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı sonrasında, KABG cerrahisi uygulanan 60 olgu; Kontrol (n:30) ve KOAH (n:30) grupları olarak ikiye ayrıldı. Preoperatif ve postoperatif FEV1, FVC, Pimax, SNIP, PEmax değerleri saptandı. İstatistiksel analizde Fisher exact, x2, Mann-Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testleri kullanıldı, p < 0.05 anlamlı kabul edildi.Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p ? 0.05). Preoperatif FEV1 (p=0.00) dışında gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p ? 0.05). Kontrol ve KOAH gruplarında; FEV1 (p=0.00, p=0.00, sırasıyla), FVC (p=0.00, p=0.00, sırasıyla), Pimax (p=0.00, p=0.00, sırasıyla), SNIP (p=0.00, p=0.00, sırasıyla), PEmax (p=0.00, p=0.00, sırasıyla) değerleri postoperatif dönemde azaldı. Postoperatif solunum fonksiyon testleri (SFT) ve RKG'ne ait değerlerde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p ? 0.05). KOAH grubuna kıyasla kontrol grubunda, grup içi FEV1 (p=0.01) ve FVC (p=0.02)'deki yüzde azalmalar anlamlı olarak daha fazla saptandı. Buna karşın; gruplar arasında RKG'ne ait yüzde azalmalarda anlamlı farklılık saptanmadı (p ? 0.05).Sonuç: KOAH'lı olgularda preoperatif FEV1 düşük saptanırken, FVC ve RKG'ne ait değerler, yandaş akciğer patolojisi olmayanlarla benzer bulundu. Cerrahi girişim ile tüm olgularda SFT ve RKG değerleri azaldı. KOAH'lı olgulara kıyasla, yandaş akciğer patolojisi olmayanlarda; FEV1 ve FVC daha fazla oranda azaldı. Buna karşın KOAH varlığı, RKG'ne ait değerleri ve bu değerlerde cerrahi ile oluşan değişiklikleri etkilemedi.
Özet (Çeviri)
Aim of this study: In this prospective, clinical study; investigation of the changes in respiratory functions and respiratory muscle strength (RMS) was aimed in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) undergoing coronary artery bypass grafting (CABG) surgery.Material and Methods: After Ethics Committee approval, 60 patients undergoing CABG surgery were assigned into two groups; (i) Control group (n:30) and (ii) COPD (n:30) group. Preoperative and postoperative FEV1, FVC, Pimax, SNIP, PEmax values were obtained. Fisher exact, x2, Mann-Whitney U and Wilcoxon Signed Rank tests were used for statistical analysis, p < 0.05 was considered significant.Results: The demographics did not differ between the groups. Except preoperative FEV1 value (p=0,00), no significant difference was found preoperatively between the groups. The values of FEV1 (p=0.00, p=0.00, respectively), FVC (p=0.00, p=0.00, respectively), Pimax (p=0.00, p=0.00, respectively), SNIP (p=0.00, p=0.00, respectively) and PEmax (p=0.00, p=0.00, respectively) decreased significantly at the postoperative period both in the control and COPD groups. No significant difference was found in regard to pulmonary function tests (PFT) and RMS between the groups postoperatively (p ? 0.05). In the control group, the decreases in the percentage of FEV1 (p=0.01) and FVC values (p=0.02) were significantly higher than those of COPD group. Additionally, no significant difference was found in the percent age decrease of the RMS values between the groups (p ? 0.05).Conclusion: While low preoperative FEV1 was obtained in patients with COPD, the values of FVC and RMS were similar in patients with and without COPD. Independent of the presence of COPD, the surgical procedure decreased the values of PFT and RMS in patients of both groups. The values of FEV1 and FVC decreased more in patients without coexisting pulmonary disease when compared to COPD patients. However, the presence of COPD did not affect the RMS values and the changes in these values caused by surgery.