Bölgemizdeki hiperlipidemili hastalarda atorvastatin, rosuvastatin ve simvastatin tedavisinin doz -etkinliğinin araştırılması
Dose efficacy investigation of atorvastatin, rosuvastatin and simvastatin theraphy on hyperlipidemic patients from the region (Eastern Turkey)
  1. Tez No: 288459
  2. Yazar: ORHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SEVİMLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperlipidemi, statinler, doz etkinliği, Hyperlipidemia, statins, dose efficacy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve amaç: Aterosklerotik kalp hastalıkları giderek yaygınlaşmakta olup gelişmiş ülkelerde en önemli ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. Aterosklerotik damar hastalığına yol açan bağımsız risk faktörleri birçok çalışmada tanımlanmış ve birbirleri ile sinerjistik etki göstererek koroner kalp hastalığı (KKH) gelişimini hızlandırdıkları anlaşılmıştır. Bu faktörlerin başında da hiperlipidemi gelmektedir. HMG?Co A Redüktaz inhibitörleri (statinler) ise hiperlipidemi tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar olup mortalite ve mobidite çalışmalarında etkinlikleri ispatlanmıştır. Bu çalışmadaki amacımız National Cholesterol Education Programme Adult Treatment Panel 3 (NCEP-ATP III) klavuzuna göre statin kullanma endikasyonu konulan hastalarda statinlerin bölgemizdeki etkinliğinin araştırılmasıdır.Metod: Bu çalışmaya dört haftalık birinci basamak diyetine rağmen NCEP-ATP III kriterlerine göre ilaçla tedavi endikasyonu olan 76`sı bayan, 84'ü erkek olmak üzere toplam 160 olgu çalışmaya alındı. Hastalara KKH risk durumuna göre hastalara simvastatin 10, 20, 40 mg/gün, atorvastatin 10, 20, 40 mg/gün, rosuvastatin 10, 20 mg/gün başlandı. Altı haftalık tedavi sonrası serum lipid profilleri tekrar değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan 160 ( her grupta 20 hasta) hastanın yaş ortalaması 58.95 (37 ile 82 arası) olarak bulundu. Gruplar arasında demografik özellikler açsısından farklılık yoktu. Altı haftalık tedavi sonucunda LDL kolesterolde; simvastatin 10-40 mg/gün ile %28-40, atorvastatin 10-40 mg/gün ile %39-51 ve rosuvastatin 10-20 mg/gün tedavisi sonrasıda %50-60 oranında düşme saptandı (p< 0,01).Sonuç: Çalışmamızın sonucunda altı hafta süreyle uygulanan statin tedavisinin tüm gruplarda serum LDL kolesterol, total kolesterol ve trigliserid düzeylerini anlamlı oranda azalttığı görüldü. HDL kolesterol değerini en fazla artıran tedavi ise rosuvastatin 20 mg/ gün olarak bulundu. Çalışmamızda statin tedavisinin bölgemizdeki hastalarda da etkin bir tedavi şekli olduğu gösterildiği halde önceden yapılmış olan çalışmalardan farklı bir sonuç gösteremedik.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Atherosclerotic heart diseases gradually becoming more widespread, still continues to be the most significant reason for death even in developed countries. Independent risk factors causing atherosclerotic vascular diseases have been defined in many studies, inwhich it is concluded that these risk factors synergisticly affecting eachother, have accelerated development of coronary hearth disease (KKH). Hyperlipidemia is leading (predominant ) factor among the risk sources.HMG- Co A Reductase inhibitors (statins) is the most common drugs used for hiperlipidemi therapy, and their efficacy in mortality and morbidity studies are sucessfully proved. Purpose of this study is to investigate regional efficacy of statins on the patients endicated according to the National Cholesterol Education Programme Adult Treatment Panel 3 (NCEP-ATP III) guideline.Method: This research is carried out on 160 patients (with 76 women and 84 man) who are endicated for drug therapy as defined in NCEP-ATP III criteria, inspite of being subjected to 4 weeks of first step dietary. Depending on the Coronary Heart Disease risk level patients were started to perform simvastatin theraphy with 10, 20, 40 mg/day, atorvastatin theraphy with 10, 20, 40 mg/day and rosuvastatin theraphy with 10, 20 mg/day. Serum lipid-profiles re-evaluated, after 6 weeks period.Findings: The age average of the patients subjected to reasearch 160 (20 patients of each group) is found to be 58.95 (between 37 and 82). No demographic differences found between groups. At the end of six weeks therapy, significant amount of decrease observed in LDL cholesterol; in simvastatin 10-40 mg/day decreased by %28-40, in atorvastatin 10-40 mg/day decreased by %39-51 and ve in rosuvastatin 10-20 mg/day decreased by %50-60 ( p< 0,01).Conclusion and Result : As the result of this study, it is proved that six weeks of statin therapy caused significant decreases in all groups in the level of serum LDL cholesterol , total cholesterol and trigliserid .Therapy which caused the highest increase in HDL cholesterol is the rosuvastatin 20 mg/day treatment. In this study, we could not redeal any result different from the prevaious works, except significance of statin therapy, efficacy on patients from our region, eastern Turkey.