Hemiplejik hastalarda ihmal fenomeni üzerine NMV ve VST yönteminin etkinliği
Comparision effectivness of Neck Muscle Vibration Therapy with Visual Stimulation in Treatment of neglect syndrome in patients with stroke
- Tez No: 288458
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KARATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: inme, ihmal fenomeni, ense kas vibrasyonu, görsel stimulasyon, Stroke, neglect syndrome, neck muscle vibration, visual stimuli, rehabilitation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hemiplejik hastalarda ihmal fenomeni üzerine ense kas vibrasyon yöntemi ve görsel stimulus eğitimi etkinliğinin karşılaştırılması. Atatürk Üniveristesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı . Erzurum 2011İhmal fenomeni herhangi bir duyusal veya motor zafiyete bağlı olmaksızın kişinin beyindeki lezyonunun kontrlateral tarafından gelen uyarıları anlamdırmakta, cevap vermekte yetersiz kalmasıyla karakterize ve inme sonrası çok sık rastlanan bir sendromdur. İnme sonrası sağ hemisfer lezyonlarından sonra % 33-85 sol hemisfer lezyonlarından sonra % 0-65 oranında görüldüğü bildirilmiştir.Bu çalışmada İhmal fenomeni bulunan hastalarda ense kas vibrasyon (EKV) tedavisi ile görsel stimulasyon (GS) tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması hedeflenmiştir.Bu çalışmada ihmal saptanan 30 hemiplejik hasta rasgele 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba EKV yöntemi ikinci gruba ise GS yöntemi uygulandı. Her iki gruba aynı zamanda konvansiyonel tedavi de düzenlendi.Tedaviler hafta da 5 gün olacak şekilde 3 hafta süresince uygulandı. Klinik değerlendirmede motor gelişimi gözlemlemek için Brunnstrom evrelemesi, fonksiyonel değerlendirme için fonksiyonel bağımsızlık ölçeği (FBÖ) ihmal fenomeninin değerlendirilmesi için yıldız silme ,çizgi silme, çizgi bölme ve saat çizdirme testleri uygulandı.Tüm hastalar tedavi öncesinde ve tedaviden sonra değerlendirildi. Her iki grupta da tedavi öncesine göre tedavi sonrasında FBÖ skorlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. İhmal değerlendirme testlerinde EKV grubunda tüm ölçümlerde GS grubunda ise saat çizdirme testi haricindeki diğer tüm test skorlarında tedavi sonrasında başlangıca göre anlamlı iyileşmeler bulundu. Gruplar arası karşılaştırmalarda tüm ölçümlerde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç olarakinmeli hastalardaki ihmal fenomenininrehabilitasyonunda EKV ve GS tedavileri etkili yöntemler olarak görünmektedir. Her iki yöntemin birbirine üstünlüğü olmayabilir.
Özet (Çeviri)
Comparision effectivness of neck muscle vibration therapy with visual stimulation in treatment of neglect syndrome in patients with stroke. Ataturk University School of Medicine Department of Physical Medicine and Rehabilitation. Erzurum 2011.Neglect, has been defined as ?the failure to report, respond, or orient to novel or meaningful stimuli presented to the side opposite a brain lesion, even in the absence of primary sensory or motor loss. A common behavioral syndrome in patients following stroke. It can be occur after right hemisphere damage 33-85 %, left hemisphere damage 0-65 % of the patients after stroke.In this study we compared effectiviness of neck muscle vibration therapy with visual stimulation therapy in treatment of unilateral spatial neglect in hemiplegic patients.Stroke patients with neglect were randomized into two groups. One group received neck muscle vibration therapy (NMV) and convantionel therapy whereas the other group received visual stimulation (VS) therapy with convantionel therapy in rehabilitation program.Treatments were applied 3 weeks ( 5 days of week) to both of the groups. We used to Brunnstrom staging for motor development, modified and functional independence measurement (FIM) for functional assessment. Star and line cancellation tests, line bisection test and clock drawing test for performed to assesment of neglect symptoms.Measurements were made at baseline, and after the treatment in the two groups. Comparisions were made in both groups and between the two groups.FIM scores improved significantly in both groups after the treatment. The assesment of neglect tests scores, NMV group improved significantly in all otcome measurements of neglect and VS group also improved significantly in all outcome measurement of neglect except clock drawing test. However there were no statistically significant difference between two groups after the treatment period. Results from this study suggest that, NMV do not present any superiority to visual stimulation therapy in patients with USN symptoms.