Kronik viral hepatitli hastalarda diffüzyon ağırlıklı MR görüntüleme bulgularının histopatolojik bulgularla karşılaştırılması
DWMRI findings in cases of chronic viral hepatitis and to compare with histopathologic findings
- Tez No: 288591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME SHERMATOVA, YRD. DOÇ. DR. HASAN ÇEÇE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik Viral Hepatit, DAMRG, ADC
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada kronik viral hepatitli hastalarda DAMRG bulgularının histopatolojik bulgularla karşılaştırılması amaç edinilmiştir.Kronik viral hepatitli 38 hasta ( 12 kadın, 26 erkek, ortalama yaş 37) ve 30 sağlıklı gönüllüye (11 kadın, 19 erkek, ortalama yaş 36) üç seri, tek atımlı, spin eko, eko planar ( SS-SE-EP), b=1000 s/ mm² değeri ile Diffüzyon Ağırlıklı MR Görüntüleme yapıldı.Karaciğer biyopsisi ile hastaların METAVIR skorları belirlendi. Kronik viral hepatitli hastaların ortalama hepatik ADC değeri ile kontrol grubundaki kişilerin ortalama hepatik ADC değerleri karşılaştırıldı. Kronik viral hepatitli hastalarda tesbit edilen farklı evrelerdeki ADC değerleri birbirleri ile karşılaştırıldı.Kontrol grubu ile hepatik fibrozisli hastaların ADC değerleri arasında ( p< 0.001) ve farklı evrelerdeki hepatik fibrozisli hastaların ortalama ADC değerleri arasında ( p=0.003) istatistiksel olarak belirgin farklılık vardı. Fibrozis skoru ile ADC değeri arasında negatif korelasyon olduğu gösterildi ( r= -0.347 , p=0.006).Fibrozis skoru arttıkça ölçülen ADC değerinin azaldığı gözlendi. Ve bu; özellikle evre 3 ve üstü grubundaki hastalarda daha belirgindi. Evre I ve 2 hastalarında ölçülen hepatik ADC değeri ( 0.846 ve0.885x10¯³ mm² / sn) kontrol grubu ( 1.039x10¯³ mm² / sn) ile karşılaştırıldığında daha düşüktü ancak evre I ve 2 arasında ADC değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu. Evre 3 hastalarda ölçülen hepatik ADC değeri (0.610x10¯³mm² / sn) ise kontrol grubu ve evre I- 2 de ölçülen ADC değerine göre daha düşüktü ve bu oran istatistiksel olarak anlamlıydı.Sonuç olarak kronik viral hepatitli hastalardaki hepatik ADC değerlerinin ölçümü fibrozisin tesbitinde ve takibinde umut vaat eden bir parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
We aimed to compare DWMRG findings with histopathologic findings in cases of chronic viral hepatitis (CVH).Diffusion- weighted magnetic resonance imaging was done in 38 CVH (among them 11 were women and 19 were men, the mean age was 37) and 30 matched volunteers ( among them 11 were women and 19 were men, the mean age was 36). METAVIR score was calculated with liver biopsy. The mean hepatic ADC value of CVH subjects was compared with the controls group.