Deneysel hafif ve ciddi pankreatit oluşturulan ratlarda kollajen metabolizmasının değerlendirilmesi
Evaluation of collagen metobolism created an experimental model of mild and severe pancreatitis in rats
- Tez No: 288596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZGÖNÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, kollajen, prolidaz, amilaz, lipaz, Acute pancreatitis, kollagen, prolidase, amilase, lipase
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Akut pankreatitin deneysel ve klinik formlarında fizyopatolojik süreçler henüz tam anlaşılmamış olup, bu alanda tartışmalar ve geniş çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalarda süreçlerden, safra taşları, iskemi, alkol, endotelyal travma, artmış kapiller permeabilite ve serbest oksijen radikalleri gibi mekanizmalar sorumlu tutulmaktadır.Ayrıca safra yolları ile ilgili çalışmalarda serum prolidaz aktivitesinin hasta olmayan gruba göre anlamlı olarak düşük olduğunu bildiren çalışmalar bulunmaktadır. İlave olarak karaciğer ile ilgili çalışmalarda (viral hepatit, kronik hepatit, siroz) serum prolidaz aktiviteleri karşılaştırılmış ve sonuçta serum prolidaz aktivitesinin karaciğerde hepatitlerin tanısında ve kronikleşmenin takibinde faydalı ve bağımsız bir değişken olabileceğini göstermekle birlikte bu konuda henüz bir fikir birliği yoktur.Bu çalışma deneysel olarak oluşturulan hafif ve ciddi pankreatitte, kollajen metabolizmasında rolü olan prolidaz (U/L) enzim aktivitelerinin, kan ve doku düzeyinde değerlerinin etkilenip etkilenmeyeceğini araştırmak amacı ile yapıldı.Çalışmaya 30 adet Wistar Albino dişi rat dahil edildi ve ratlar eşit olarak üç gruba ayrıldı. Birinci grupta bulunan ratlara (kontrol), 0,1 ml serum fizyolojik birer saat arayla intraperitoneal toplam beş kez infüzyon şeklinde verildi. İkinci grupta bulunan ratlara 50 µgr/kg cerulein birer saat arayla i.p. toplam beş kez infüzyon şeklinde uygulanarak hafif pankreatit oluşturuldu. Üçüncü grupta bulunan ratlara ise 80 µgr/kg cerulein birer saat arayla i.p. toplam beş kez infüzyon şeklinde verilerek şiddetli pankreatit oluşturuldu. 0, 1, 5, 24. saat sonunda tüm ratların kuyruk kısmından kan alınarak, amilaz (U/L), lipaz (U/L), AST (U/L) (aspartat aminotransferaz), ALT (U/L) (alanin aminotransferaz), WBC (white blood cell) (103/µl), LDH (U/L) (laktat dehidrogenaz), glukoz (mg/dL), total bilirubin (mg/dL), direk bilirubin (mg/dL), GGT (U/L) (gamaglutamil transferaz), ALP (U/L) (alkalen fosfataz) ve prolidaz (U/L) enzim aktivitesi ölçüldü ayrıca pankreas doku örnekleri alınarak histopatolojik inceleme ve pankreas dokusunda prolidaz (U/L) enzim aktivitesi değerlendirildi.Gruplararası serum biyokimyasal parametrelerin 0, 1, 5, 24. saat degerlendirilmesi sonucunda, grup II (hafif pankreatit) ve grup III (ciddi pankreatit) amilaz (U/L), lipaz (U/L) değerleri, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir artış izlendi (p < 0,05). AST (U/L), ALT (U/L), WBC (103/µl), LDH (U/L), Glukoz (mg/dL), total billurubin (mg/dL), direkt billurubin (mg/dL), GGT (U/L) ve ALP (U/L) değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (p > 0,05).Her grup kendi içerisinde ve gruplar arasında 0, 1, 5, 24. saat serum ve doku prolidaz (U/L) değerleri karşılaştırıldı. Grup I' de belirtilen saatler sonundaki prolidaz (U/L) değerleri değişiklikleri istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı (p > 0,05). Grup II ve grup III' teki 0, 1, 5, 24. saatteki serum prolidaz (U/L) değerleri kendi içlerinde karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptandı (p < 0,05). Gruplararası değerlendirme de ise, grup II ve grup III' e ait serum prolidaz (U/L) değerlerinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı bir artış saptandı (p < 0,05). Grup II' nin prolidaz (U/L) değerinin Grup III' ün belirtilen saatlerdeki serum prolidaz (U/L) değerleri ile karşılaştırılmasında ise genel olarak artış meydana geldiği saptandı ancak istatiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilmedi (p > 0,05). Doku değerleri ile yapılan karşılaştırmada ise, Grup II ve grup III' e ait prolidaz (U/L) değerlerinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı bir artış saptandı (p < 0,05).Sonuç olarak, çalışmamızda prolidaz (U/L) aktivitesinin pankreatit şiddeti ile orantılı olarak arttığı gösterilmiştir. Bu da bize, prolidaz (U/L) enzim aktivitesinin akut pankreatitli olgularda kollajen metabolizması hakkında yol gösterici olduğunu, kollajende ciddi hasarlanma meydana geldiğini ve bu hasarlanmanın patolojik sürecin süre ve şiddetinin artmasına bağlı olarak arttığını göstermektedir. Bununla birlikte, bu sonucumuzun daha detaylı ve geniş çaplı planlanmış ileri çalışmalarla teyid edilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Physiopathological events are not yet clearly understood in the experimental and clinical forms of acute pancreatitis, and discussions and further studies are under way in this specific field. These studies in medical literature are responsible for mechanisms such as gallstones, ischemia, alcohol, endothelial trauma, increased capillary permeability and free oxygen radicals in relation to the physiopathological processes of acute pancreatitis.This study was conducted in order to understand whether the values of prolidase (U/L) enzyme activities having roles in collagen metabolism in experimentally created light and severe pancreatitis will be affected at blood and tissue level.The study was conducted on 30 female Wistar rats, equally divided into three groups. The rats in the first group (control) were intraperitoneally administered 0.1ml of normal saline by infusion, a total of five times, at one hour intervals. Rats in the second group were intraperitoneally administered 50 microgram/kg of cerulein by infusion a total of five times at one hour intervals, and light pancreatitis was created. The rats in the third group were intraperitoneally administered 80 microgram/kg of cerulein by infusion a total of five times at one hour intervals, and severe pancreatitis was created.At the end of the zero, 1st, 5th and 24th hours, blood was collected from each rat; amylase (U/L), lipase (U/L), AST (U/L) (aspartate aminotransferase), ALT (U/L) (alanine aminotransferase), WBC 103/µl (white blood cell), LDH (U/L) (lactate dehydrogenase), glucose (mg/dL), total bilirubin (mg/dL), direct bilirubin (mg/dL), GGT (U/L) (gamma-glutamyltransferase), ALP (U/L) (alkaline phosphatase) and prolidase (U/L) enzyme activity were measured, and prolidase enzyme activity was assessed in the histopathological examination and pancreas tissue after the collection of pancreas tissue samples.A statistically significance was found between the groups (group I, group 2 and control group) regarding serum levels of amylase (U/L) and lipase (U/L) values on 0th, 1st, 5th and 24th hour (p 0.05) was found in the Group I (control) zero, 1st, 5th and 24th hour amylase (U/L) and lipase (U/L) values. A statistically meaningful increase (p < 0.05) was found upon comparison of Group II (mild pancreatitis) and Group III (severe pancreatitis) zero, 1st, 5th and 24th hour amylase (U/L) and lipase (U/L) values with the control group. Each of the groups were compared for zero, 1st, 5th and 24th hour serum and tissue prolidase (U/L) values, across a single group and between groups. Changes in prolidase (U/L) values were not found to be statistically significant (p > 0.05) in Group I at the zero, 1st, 5th or 24th hours. A comparison of the zero, 1st, 5th and 24th hour serum prolidase (U/L) values in Group II Group III within themselves indicated a statistically meaningful (p < 0.05) increase. An evaluation between groups revealed a statistically meaningful (p < 0.05) increase upon comparison of Group II and Group III serum prolidase (U/L) values with the control group. A comparison of Group II prolidase (U/L) values with Group III serum prolidase (U/L) values at the zero, 1st, 5th and 24th hours generally showed an increase, with no statistically meaningful difference (p > 0.05) detected. Lastly, in the comparison of tissue values, the comparison of the prolidase (U/L) values of Group II and Group III with the control group showed a statistically meaningful increase (p < 0.05).In conclusion, the results of the study demonstrated that prolidase activity increased in proportion to the severity of the pancreatitis. We suggest that prolidase enzyme activity may act as a guide for collagen metabolism in cases with acute pancreatitis due to severe damage occurring in collagen protein, and further impairment of metabolic control in direct relation to the duration and severity of the damage. However, more detailed and compherensive studies are required to verify our observation.