Spinal anestezi uygulanan hastalarda sedasyon amacıyla kullanılan Propofol ve Deksmedetomidinin hemodinamik parametreler ve serum IL-6 üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
The impact of sedative agents ''Propofol and Dexmedetomidine?? on hemodynamic parameters and serum IL-6 levels in patient with spinal anesthesia
- Tez No: 288597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, sedasyon, propofol, deksmedetomidin, interlökin 6, Spinal anesthesia, sedation, propofol, dexmedetomidine, interleukin 6
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada propofol ve deksmedetomidinin intravenöz infüzyonlarının spinal anestezide hemodinamik parametrelere ve IL-6'ya etkileri araştırıldı.Çalışmaya 90 hasta dahil edildi. Hastalar randomize edilerek 30'lu 3 gruba ayrıldı Tüm gruplara 15 mg bupivakain ile spinal anestezi uygulandı. Operasyon süresince Grup P'ye 1 mg/kg/sa propofol infüzyonu, grup D'ye 0,2 ?g/kg/sa deksmedetomidin infüzyonu, Grup S'ye serum fizyolojik infüzyonu yapıldı.Grupların demografik özellikleri, motor blok ve cerrahi süreleri kaydedildi. Hastaların intraoperatif ve postoperatif hemodinamik parametreleri monitorize edildi. Ramsay sedasyon skorları, operasyon sonrası yan etkiler ve ilk analjezik verilme zamanı ile 24 saat içindeki toplam analjezik tüketim miktarları incelendi. Preoperatif ve postoperatif 4. saat sonundaki IL-6 seviyeleri araştırıldı.Gruplar arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Propofol grubunda motor blok süresi daha uzun bulundu. İntraoperatif dönemde deksmedetomidin grubunda kalp atım hızı anlamlı azalırken; propofol grubunda ise ortalama kan basıncı ve oksijen satürasyonu anlamlı derecede azaldı. Postoperatif dönemde ise deksmedetomidin kalp atım hızını ve ortalama kan basıncını anlamlı şekilde azalttığı tespit edildi. Hem intraoperatif hem postoperatif dönemde sedasyon skorlarının, Propofol grubunda deksmedetomidin grubuna göre anlamlı yüksek olduğu görüldü. Tüm gruplarda operasyondan preoperatif ve postoperatif 4. saatte IL-6 değerleri karşılaştırılmasında anlamlı fark saptanmadı.Operasyon sonrası ortaya çıkan yan etkiler karşılaştırıldığında deksmedetomidin grubunda bradikardi anlamlı derecede yüksek bulundu. Diğer yan etkiler açısından gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi.Sonuç olarak spinal anestezi boyunca iv. infüzyon olarak kullanılan propofol ve deksmedetomidinin benzer hemodinamik özelliklere sahip olduğu ve kontrol grubuna kıyasla blok sürelerini artırdığını ancak erken dönemde IL?6 açısından kontrol grubuna ve birbirlerine üstünlüklerinin olmadığı sonucuna varıldı. Bu bulguların daha geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesine, erken ve geç dönem inflamasyon üzerine olan etkilerin de araştırılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of iv infusion of propofol and dexmedetomidine on hemodynamics and serum IL-6 levels in spinal anesthesia were evaulated.Ninety patients were enrolled to the study and randomised to 3 groups with 30 patients. Spinal anesthesia with 15 mg bupivacaine were applied to all groups. Group P received 1 mg/kg/h propofol infusion, Group D received 0.2 ?g/kg/h dexmedetomidine infusion, Group S received serum saline infusion during operation.Demographic parameters, motor block and operation times were recorded. Patients intraoperative and postoperative hemodynamic parameters were monitorised, Ramsay sedation scale, postoperative side effects, first analgesic time and 24 th hour total analgesic consumption were recorded. IL-6 levels in preoperative and postoperative 4th hour were evaulated.There were no significant difference among demographic parameters between groups. Motor block time were longer in propofol group. In intraoperative period heart rate were significantly decreased in dexmedetomidine group and mean blood pressure and oxygen saturation significantly decreased in propofol group. In postoperative period heart rate and mean blood pressure were significantly decreased in dexmedetomidine group. Intraoperative and postoperative sedation scores were staistically higher in propofol group. There were no statistically significant difference between groups in serum IL-6 levels in preoperative and postoperative 4 th hour. There were no significant difference among side effects between groups except bradycardia in dexmedetomidine group.In conclusion, iv infusions of propofol and dexmedetomidine in spinal anesthesia have found to have similiar effects on hemodynamics and have shown to prolong block time. However, there were no superiority on control group and between each other in early postoperative period among IL-6 levels. These results and effects on inflamation in early and late postoperative period are needed to be supported with additional large studies.