Halk oyunlarının sosyal bütünleşmeye etkisi
The effect of social integration folk dances
- Tez No: 288687
- Danışmanlar: PROF. DR. A. AZMİ YETİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Spor, Folklore, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bütünleşme, Halk Oyunları, Social Integration, Folk Dances
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışmada, toplum hayatının sağlıklı, devamlı ve bir bütünlük içerisinde sürdürülmesi bakımından önemli bir sosyal olgu olan halk oyunlarının, yeri, önemi ve toplumsal etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmanın evrenini; Türkiye'deki farklı kulüp, halk eğitim merkezi ve üniversitelerde halk oyunları branşında etkinlik gösteren ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlemiş olduğu yarışmalara katılan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu'nun ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2010 yılında düzenlemiş olduğu Grup ve Final yarışmalarında, Gençler ve Büyükler kategorisinde yarışmalara katılan 840 kişi oluşturmaktadır. Halk oyunlarının sosyal bütünleşmeye etkilerini ölçmek için kullanılan veri toplama aracı, Yılmaz, Karlı ve Yetim (2006) tarafından geliştirilen ve sporun sosyal bütünleşmeye etkisini değerlendiren 7 alt boyutlu ?Sporda Sosyal Bütünleşme Ölçeği? (SSBÖ) model alınarak araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı 2 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde katılımcıların demografik bilgilerini tanımlamaya yönelik ifadelere yer verilirken, ikinci bölümde ise, halk oyunları faaliyetlerinin sosyal bütünleşmeye olan etkilerini belirlemek amacına yönelik ifadelere yer verilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçek ?Sosyal Bütünleşme Ölçeği? olarak adlandırılmıştır. ?Sosyal Bütünleşme Ölçeği?, 38 madde ve 7 alt boyuttan oluşmaktadır. Alt boyutlar, (1) Duygusal Gelişim, (2) Fiziksel Gelişim, (3) İkili İlişkilerin Gelişimi, (4) Milli ve Kültürel Gelişim, (5) Toplumsal Gelişim, (6) Kişisel Becerilerin Gelişimi ve (7) Grup İlişkilerinin Gelişimi olarak belirlenmiştir. Ölçekteki maddeler, ?Hiç Katılmıyorum (1)?, ?Katılmıyorum (2)?, ?Kararsızım (3)?, ?Katılıyorum (4)? ve ?Tamamen Katılıyorum (5)? şeklinde 5'li Likert tipi ölçek üzerinde değerlendirilmektedir.Araştırmada kullanılan ölçeğin 7 alt boyutunda katılımcıların cinsiyetlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için verilere ?İndependent Samples t-test? analizi uygulanmıştır. Ayrıca, katılımcıların yaşlarına, öğrenim düzeylerine, yerleşim birimlerine, anne-baba eğitim düzeylerine, halk oyunlarına başlama yaşlarına, ailenin halk oyunlarına faaliyetine katılma durumlarına ve aile gelir düzeylerine göre anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır.Çalışmada, halk oyunlarının sosyal bütünleşmeye etkisi ?Sosyal Bütünleşme Ölçeği? kapsamında değerlendirilmiş ve halk oyunlarının sırasıyla ?Milli ve Kültürel Gelişim?, ?İkili İlişkilerin Gelişimi?, ?Toplumsal Gelişim?, ?Grup İlişkilerinin Gelişimi?, ?Duygusal Gelişim?, ?Fiziksel Gelişim? ve ?Kişisel Becerilerin Gelişimi? açısından bireye önemli kazanımlar sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.Araştırmada uygulanan tek yönlü varyans analizi sonucunda cinsiyet ve aile gelir düzeyi değişkenleri ile sosyal bütünleşme ölçeğinin her bir alt boyutunda anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Katılımcı görüşleri değerlendirildiğinde, yaş, eğitim düzeyleri, yaşanılan yer ve halk oyunlarına başlama zamanı değişkenleri ile ölçeğin çeşitli alt boyutlarında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.Elde edilen bulgular, gelişen ve değişen yaşam koşulları sonucunda önemi günden güne artan ve modern toplum hayatının vazgeçilmez bir parçası olan halk oyunlarının sosyal gelişmeye ve bütünleşmeye önemli katkılar sağladığını göstermektedir. Bu nedenle, halk oyunlarının sosyal bütünleşmeye etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmış olan bu çalışmanın, folklor, sosyoloji ve spor bilimlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, community of life with healthy, continuous and with integrity in maintaining the purposes of a social phenomenon is an important folk dances, location, importance, and tried to determine of social effects.Universe of the study, different clubs in Turkey, public education centers and universities showing activity in branch of folk dances and Turkish Folk Dance Federation covers the individuals participating in organized contests with National Ministary of Education. Research is in the sample group, of Turkish Folk Dance Federation and National Ministary of Education were held in 2010 Group and Final contests, category of Youths and Adults participating in contests covers 840 people. Folk Dances are used to measure the effects of social integration of data collection tool, Yilmaz, Karli and Yetim (2006) developed by and 7 sub-dimensional sport evaluating the effect of social integration“Scale of Social Integration in Sports”(SSIS) taking the model developed by researchers. Data collection tool used in the research study consists of 2 parts. The first chapter of the statements given to the participants to identify demographic information, in the second chapter, folk dances determine the effects of social integration activities for the purpose of the statements given in. The scale used in the research study renamed as“Scale of Social Integration”.“Scale of Social Integration”consists of 38 items and 7 sub-dimensions. Sub-dimensions are, (1) Emotional Development, (2) Physical Development, (3) The Development of Binary Relations, (4) Development of National and Cultural, (5) Development of Social, (6) Development of Personal Skills and (7) Development of Group Relations determined as. Scale items are,“Never Disagree (1)”,“Disagree (2)”,“Unstable (3)”,“Agree (4)”and“Totally Agree (5)”evaluated in the form of 5-point Likert scale on.The scale used in research 7 sub-dimension gender of the participants according as statistically meaningful to test whether there is a difference data ?Independent samples t-test? analysis of applied. Also ages of participants, education levels, residence units, educational level of parents, the start ages of folk dances, family to participate in folk dance activities in the state and family income levels according as one-way analysis of variance (ANOVA) was applied to test whether there is a meaningful difference.Study the effect of social integration in the folk dances ?Within the scope of social integration? reviewed the scope of and in order of folk dances ?National and cultural development?, ?The Development of Binary Relations?, ?Development of Social?, ?Development of Group Relations?, ?Emotional Development?, ?Physical Development? and ?Development of Personal Skills? in terms of individuals provided significant gains has been concluded.As a result of one-way analysis of variance applied to the research of gender and income level has family and social integration variables exhibited no significant variation in each sub-scale to you. The opinions Expressed in participatory evaluation, age, levels in the education the living place and folk dancing with the starting time variables sizes subscales was also found that significant differences.The Findings of the Obtained, as a result of evolving and changing living conditions and an indispensable part of Increasing day by day life is important "folk dances with modern society with social development and show that important contributions of the integration. Therefore, to evaluate the effect of social integration made purpose of this study of folk dances, folklore, sociology and sports science will contribute to thought.