Tekrarlayan kök kanal tedavilerinde kök kanal dolgusunun uzaklaştırılmasında kullanılan farklı nikel-titanyum eğelerin yüzeylerinde meydana gelen değişikliklerin incelenmesi
Evaluation of the surface alterations of the different nikel-titanium files which used in retreatments for removing the root canal filling materials
  1. Tez No: 288751
  2. Yazar: BARAN CAN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİZ GÖRGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nikel- titanyum, Tekrarlayan kök kanal tedavisi, Atomik kuvvet mikroskobu, Tarama elektron mikroskobu, Sodyum hipoklorit, Kloroform, Sterilizasyon, Nickel titanium, Retreatment, Atomic force microscope, Scanning electron microscope, Sodium hypochlorite, Chloroform, Sterilization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi ve Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı tekrarlayan tedavilerde kullanılan döner nikel titanyum eğelerin üç ve beşinci kullanım sonrası yüzey değişikliklerinin incelenmesidir. Ayrıca %2'lik sodyum hipokloritin, kloroform solüsyonunun ve sterilizasyon işlemlerinin tekrarlayan tedavilerde kullanılan döner nikel titanyum eğelerin yüzeylerine etkisi incelenmiştir.Bu çalışma için Protaper retreatment eğeleri, R-endo eğeleri ve Mtwo retreatment eğeleri kullanılmıştır. Üst çene birinci büyük azı dişlerine ait palatinal kökler guta perka ve Ah 26 ile dolduruldu ve iki ay sonra bu eğe sistemleri ile retreatment işlemleri uygulandı.Kullanılmamış, üç ve beş kez kullanılmış, NaOCl ve kloroform solüsyonunda bekletilmiş ve sterilizasyon işlemleri görmüş NiTi döner eğelerin yüzey değişiklikleri atomik kuvvet mikroskou ve tarama elektron mikroskobu ile incelendi. RMS ve Depth değerleri ve üç boyutlu görüntüler elde edildi. SEM incelemesi ile eğelerin çeşitli büyütmelerde görüntüleri ve EDX ile eğe yüzeyinin kimyasal kompozisyonu hakkında veriler elde edildi.RMS ve Depth değerleri tüm üç eğe sisteminde de üç ve beş kullanım sonrasında anlamlı bozulmalar olduğunu gösterdi. Üç ve beş kullanım sonrasında SEM incelemelerinde çatlaklar, hasarlar ve spiral yapıda bozulmalar görüldü. Ek olarak, Mtwo 15 eğesi beşinci kullanımdan sonra bozuldu.AFM verileri 2%NaOCl solüsyonunun NiTi döner eğeleri üzerinde anlamlı yüzey bozuklukları oluştuğunu göstermiştir. AFM ve SEM verileri kloroform solüsyonu ve sterilizasyon işlemlerinin yüzey anlamlı bozukluklarına yol açmadığını göstermiştir.EDX verileri, bütün çalışma grupları için, meydana gelen bozulmaların fiziksel olduğunu, eğelerin yüzeylerinde herhangi kimyasal bir bozulmaya rastlanmadığını göstermiştir.Sonuç olarak; Protaper retreatment, R-endo ve Mtwo retreatment eğelerinde kullanıma bağlı olarak yüzey bozuklukları görülmüştür. Klinisyenler, retreatment işlemlerinde özellikle üçüncü kullanımdan sonra kırılma riskini göz önünde bulundurmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the surface changes of nickel titanium rotary retreatment files after three and five times of use. Furthermore, effects of 2% sodium hypochlorite and chloroform solutions and sterilization procedures on the NiTi rotary retreatment surfaces were investigated.Protaper Retreatment files, R-endo files and Mtwo retreatment files were used for this study. The palatinal roots of maxillary first molar teeth were obturated with gutta percha and Ah26. After two months, retreatment procedures were performed with these retreatment file systems.Surface changes of NiTi rotary files which untreated, used for three and five times, embedded in NaOCl, chloroform and the files which were execuded sterilization procedures were investigated with atomic force microscopy and scanning electron microscopy. The RMS and Depth values, and three dimensional images were obtained. The surface of retreatment files were observed with SEM at various magnificaitons. EDX data was obtained to assess chemical composition of NiTi file surfaces.RMS and Depth values showed that all three NiTi rotary retreatment file systems showed significant deteriorations after three and five times of use. Cracks, damages and spiral construction deteriorations were detected on SEM images after three and five times of use. Furthermore, Mtwo 15 file was broken off after five times of use.AFM data indicated that 2% NaOCl caused significant surface deteriorations on NiTi rotary files. AFM and SEM evaluation showed that chloroform solution and sterilization procedures didn?t cause significant surface deteriorations.EDX data indicated that in all study groups; all changes occured physically, no chemical changes occured on NiTi rotary NiTi files.In conclusion, Protaper retreatment, R-endo and Mtwo retreatment files showed surface damages depending on retreatment procedures. Clinicians have to consider that retreatment files always have a tendency to break off when used for three times.