Genç voleybolcularda smaçör ve pasör mevki oyuncuları arasındaki reaksiyon zamanlarının karşılaştırılması
Young volleyball players comparison of reaction times between smasher and setter position players
- Tez No: 288763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH SUVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Reaksiyon zamanı, Voleybol, Smaçör, Pasör
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, 15-17 yaş grubu erkek ve bayan voleybolcuların smaçör ve pasör mevkilerine göre işitsel ve görsel reaksiyon zamanlarını incelemek ve farklılıklarını ortaya koymak amacı ile yapılmıştır.Voleybol takımlarının ölçümleri, Afyonkarahisar'da gençler grup birinciliği müsabakalarından bir gün önce 13 takım, 113 sporcu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Power Newtest 2000 cihazı ile yapılan test oyunculara detaylı olarak anlatılmıştır. İşitsel ve görsel reaksiyonları değerlendirmek amacıyla her sporcudan 3 defa ölçüm alınmış ve alınan değerlerin en iyi olan derecesi değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 17.0 For Windows Programı ile analiz edilmiş, bağımlı değişkenler Kovaryans (Ancova) analizi ile yapılmıştır.Görsel sağ el reaksiyon zamanı ortalamaları bayan pasörlerde 236 mls, erkek pasörlerde 248 mls, görsel sol el reaksiyon zamanı ortalamaları bayan pasörlerde 211 mls, erkek pasörlerde 233 mls, işitsel sağ el reaksiyon zamanı ortalamaları bayan pasörlerde 200 mls, erkek pasörlerde 206 mls, işitsel sol el reaksiyon zamanı ortalamaları bayan pasörlerde 199 mls, erkek pasörlerde 203 mls olarak bulunmuştur.Görsel sağ el reaksiyon zamanı ortalamaları bayan smaçörlerde 237 mls, erkek smaçörlerde 248 mls, görsel sol el reaksiyon zamanı ortalamaları bayan smaçörlerde 222 mls, erkek smaçörlerde 227 mls, işitsel sağ el reaksiyon zamanı ortalamaları bayan smaçörlerde 201 mls, erkek smaçörlerde 187 mls, işitsel sol el reaksiyon zamanı ortalamaları bayan smaçörlerde 199 mls, erkek smaçörlerde 196 mls, olarak bulunmuştur.Çalışmanın sonucunda ise, erkek pasör ve smaçörler arasında işitsel sağ el reaksiyon zamanında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate auditory and visual reaction time of male and female volleyball players aged 15-17 in regard to the smasher and setter positions and analyze their differences.The measurements of volleyball teams were performed on 13 teams and 133 athletes before one day of the first competitions of youth group in Afyonkarahisar. The test done with Power Newtest 2000 device was described to the players in details. To evaluate the Auditory and visual reaction times, measurements were taken three times for each athletes and the best degree was evaluated. The obtained data were analyzed with SPSS 17.0 for Windows program and the dependent variables were performed by Covariance (Ancova) analysis.The average of the right hand visual reaction time was 236 mls in female setter and 248 mls in male setter. The average of the left hand visual reaction time was 211 mls in female setter and 233 mls in male setter. The average of the right hand auditory reaction time was 200 mls in female setter and 206 mls in male setter. The average of the left hand auditory reaction time was 199 mls in female setter and 203 mls in male setter.The average of the right hand visual reaction time was 237 mls in female smasher and 248 mls male smasher. The average of the left hand visual reaction time was 222 mls in female smasher and 227 mls male smasher. The average of the right hand auditory reaction time was 201 mls in female smasher and 187 mls male smasher. The average of the left hand auditory reaction was 199 mls in female smasher and 196 mls male smasher.In conclusion, statically significant differences are found according to the auditory reaction time of right hand between the male setter and male smasher.KEYWORDS: Reaction time, Volleyball, Smasher, Setter.