15-19 yaş bayan voleybol oyuncularında 8 haftalık antrenman programı boyunca uygulanan Kinesio® tape bantlamanın kuvvet ve esneklik performansına etkileri
The effects of 8 weeks of Kinesio taping during the training period in muscle strength and flexibilty in 15-19 year-old women volleyball players
- Tez No: 288778
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN ATALAY GÜZEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Spor, Sports
 - Anahtar Kelimeler: Kinesio® Tape bantlama, M. Quadriceps Kuvveti, Voleybol, Kinesio® Taping, M. Quadriceps Femoris Strength, Volleyball
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Diz eklemi voleybolda sık olarak kullanılan, yaralanmaları da sık görülen, bu sebeple voleybol oyuncularında kuvveti, esnkeliği ve diğer morfolojik ve anatomik özellikleri optimum seviyede tutulması önemli olan önemli bir eklemdir. Eklemin en önemli kuvvet ve stabilizasyon kaynağı M. Quadriceps kasıdır. Kinesio® Taping ise son zamanlarda dünya çapında kullanımı yaygınlaşan önemli bir elastik bantlama tekniğidir. Bu çalışmanın amacı Kinesio® Tape fasilitasyon tekniğinin uygulanan kasa bantlanmayan kasa göre daha fazla uyarı vermesi durumunda, antrenman programı boyunca uygulanarak kasta herhangi bir kuvvet artışına sebep olup olmayacağının anlaşılmasıdır.Çalışmada Gazi Üniversitesi bayan voleybol takımının 25 kadın voleybol oyuncusu gönüllü olmuştur. Bu sporcular bant ve kontrol grubu olarak 2 grupta değerlendirilmiştir. Ölçümler bantlama öncesi, bantlamadan 45 dakika sonra ve 8 haftalık bantlama ve antrenman süreci sonrası olacak şekilde 3 kez tekrarlanmıştır. Kuvvet ölçümü Isomed 2000 izokinetik ölçüm cihazında ve esneklik ölçümü otur-uzan sehpasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma KTAI tarafından kabul edilmiştir. Kullanılan Kiesio® Tape bantları KTAI tarafından karşılanmıştır. Reşit olmayan sporcuların ailelerinden, reşit olanların kendilerinden yazılı onay alınmıştır.Başlangıç verileri arasında bant ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.005). Bantlama öncesi ve 8 haftalık bantlama süreci sonrası kuvvet ve esneklik verilerinin karşılaştırması MANOVA repeated measures testi ile yapılmış ve istatistiksel olarak anlamlı sonuç görülmemiştir(p>0.005). Bantlama öncesi ve bantlamadan 45 dk sonrası ölçümler ile bandın akut etkisi ve uzun süreli etkisi arasındaki kıyaslamalar Paired T Test ile gerçekleştirilmiş ve yine istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşılmamıştır (p>0.05).Çalışmada elde edilen veriler ışığında daha önceki çalışmacıların yaralanmış kişiler üzerinde vardıkları; Kinesio® Tape bantlamanın uygulanan kasın biyoelektriksel aktivitesini artırarak kas kasılmasında daha büyük bir kuvvete ulaşılmasını sağladığı görüşü sağlıklı bireyler üzerinde desteklenmemiştir. Bu sonucun Kinesio® Tape bantlamanın sağlıklı bireylerde kuvvet artışına sebep olabilmek için yeterli taktil uyaran vermemesi ya da M. Quadriceps kası için önerilen fasilitasyon tekniğinin yeterli olmaması sebepleriyle ortaya çıkmış olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Knee joint is a frequently used joint in volleyball players and its injuries are commonly seen. So its strenght, flexibility and other anatomical and morphological characteristics have to be kept in optimal levels. The M. Quadriceps is the most important muscle of the joint, providing stabilization. Kinesio® Taping is one of the latest and worldwide popular methods of elastical taping. The aim of the study is understanding the strength development of M. Quadriceps muscle considered by Kinesio® Taping during the training and match processus of 8 weeks than the non-taped muscle.In this study 25 ellite women players of Gazi University Sports Club volunteered to pass through the fleksibility and strength tests in basicly two groups as Kinesio® Taped or non-taped subjects. The measurments are planned in three steps as before taping, 45 minutes after taping and after 8 weeks of training and match proccessus. Strength measurements were taken by the Isomed 2000 isokinetic measurement machine and flexibility assessment was taken by the Sit& Reach protocol.This study was accepted and suppoted by the KTAI and the Kinesio® Tape used in this study was also sent by KTAI. All volleyball players older than 18 were asked for the written ethical approwal. The athletes younger than 18 were asked the written approwal by their families.The baseline characteristics showed no statistically difference (p>0.05). The comparison of strength and flexibility of the first and 8 weeks taped muscles are made by MANOVA repeated measures statistical assessment and non of the outcomes were statistically different (p>0.05). The comparison between the beginning measurements with the accute effects of Kinesio® Taping and the accute effects with the long time effects of Kinesio® Taping were made by Paired-T Test and there was no statistical difference in both assessments (p>0.005).These results of our study doesn?t support the preceding findings of other investigators explaining the injured mucsle?s bioelectrical activites were supported and provided more strength by Kinesio® Taping in healty athletes. The reason of the results of our study may be the Kinesio® Taping is not providing enough tactile stimulus to effect the M. Quadriceps muscle strength in healty athletes or the technique suggested for this muscle?s facilitation is not successful enough.