Reactive scheduling in cellular manufacturing systems
Hücresel imalat sistemlerinde tepkisel çizelgeleme
- Tez No: 28880
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tepkisel Çizelgeleme, Zaman Kritik Karar Verme, Reactive Scheduling, Time Critical Decision Making IV
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET HÜCRESEL İMALAT SİSTEMLERİNDE TEPKİSEL ÇİZELGELEME Elif Görgülü Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Yard. Doç. Selim Aktürk Eylül 1993 Bu tez çalışmasında, bir gerçel zaman çizelgeleme problemi, makina bozulması durumunda yeniden çizelgeleme, ele alınır. Akış tipi işlik yapısındaki imalat hücresi için sezgisel bir yaklaşım geliştirilmiştir. Geliştirilen strateji ilk çizelgeyi bir noktada yakalayabilmek için başlangıç çizelgesinin bir kısmım yeniden çizelgeler. Diğer çalışmalardan farklı olarak amaç, zaman kritik karar verme kavramım kullanarak malzeme akışı ve satın alma gibi diğer üretim plan lama kararlarıyla tutarlı yeni bir çizelgeleme yaratmaktır. Önerilen sezgisel yaklaşımda, farklı bir yeniden çizelgeleme stratejisi geliştirilmiş ve her makina üzerinde farklı yakalama noktası tanımlanarak yeniden çizelgeleme sırasındaki esnekliğin arttırılması yoluna gidilmiştir. Bu yaklaşım bir deney tasannu içinde alternatif tepkisel çizelgeleme metodları ile kıyaslanmış ve seçilen bazı etmenlerin anlamlılığı varyans analizi ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REACTIVE SCHEDULING IN CELLULAR MANUFACTURING SYSTEMS Elif Görgülü M.S. in Industrial Engineering Advisor: Asst. Prof. Selim Aktürk September, 1993 A real-time scheduling problem, specifically rescheduling under machine break downs, is considered in this thesis. A heuristic approach is developed for a manufacturing cell with a modified flow shop structure. The strategy resched ules part of the initial schedule to match up with the preschedule at some point. In contrast to other studies, the objective is to create a new schedule that is consistent with the other production planning decisions like material flow and purchasing by utilizing the time critical decision making concept. In the proposed heuristic approach, a new rescheduling strategy is developed and different match-up points are defined for each machine in order to maximize the flexibility during rescheduling. It is compared with alternative reactive scheduling methods in an experimental design and significance of some factors are tested by analysis of variance tests.