Genel lise ve imam hatip lisesi öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının karşılaştırılması
Comparison of attitudes of general high school and religious oriented high school students related with physical education and sport lessons
  1. Tez No: 288806
  2. Yazar: RİDVAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Dersi, Tutum, Genel Lise ve İmam Hatip Lisesi, Physical Education Lesson, Attitude, General High School and Religious Oriented High School
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, genel eğitim alan genel lise öğrencileri ile dini eğitim alan imam hatip lisesi öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin ölçülen tutumlarında öğrenci ve ailelerinin kişisel bilgilerinden elde edilen bağımsız değişkenlere göre anlamlı bir farkın olup olmadığını karsılaştırarak tespit etmektir.Araştırmanın evrenini Ankara ili Yenimahalle ilçesinde 2009?2010 eğitim öğretim yılında genel lise ve imam hatip lisesi okullarında öğrenim gören 19245 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya, bu evrenden tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 7 Genel Lise ve 2 İmam Hatip Lisesinden 1151 kız, 822 erkek toplam 1973 gönüllü öğrenci katılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak Demirhan ve Altay (2001) tarafından geliştirilen, likert tipi 5'li dereceleme Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 15,0 paket programında hesaplanmıştır. İstatistiksel işlemlerde öğrencilerin tutumları arasında fark olup olmadığını belirlemek ve farkın hangi gruptan kaynaklandığını saptamak için t-testi uygulanmıştır. Tüm istatistiksel hesaplamalarda anlamlılık düzeyi, 0,05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; genel lise ve imam hatip lisesi öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin ölçülen tutumları karşılaştırıldığında; genel liselerde öğrenim gören erkek öğrenciler ile imam hatip liselerinde öğrenim gören erkek öğrencilerin tutumları arasında, genel liselerde öğrenim gören kız öğrenciler ile imam hatip liselerinde öğrenim gören kız öğrencilerin tutumları arasında, genel liselerde öğrenim gören öğrencilerinin cinsiyetlerine göre tutumları arasında, imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrencilerinin cinsiyetlerine göre tutumları arasında, araştırma kapsamına alınan tüm öğrencilerin cinsiyetlerine göre tutumları arasında, ailesinde spor yapan birey olan öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türüne göre tutumları arasında, diğer derslerin yoğunluğundan zaman ayıramıyorum görüşünü benimseyen öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türüne göre tutumları arasında, istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmiştir.Genel lise ve imam hatip lisesi öğrencilerinin okul türüne göre, yaş düzeylerine göre, annelerinin ve babalarının eğitim durumu düzeyine göre, ailesinde spor yapan birey olmayan öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türüne göre, beden eğitimi öğretmenini yetersiz bulan, salon, saha ve malzemeleri yetersiz bulan, beden eğitimi öğretmeni yok görüşünü benimseyen, öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türüne göre tutumları arasında anlamlı fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is, comparing the measured attitudes of students in general high school students, who receive general education and the students in religious oriented high school students, who receive religious education related with physical education and sport lessons, in accordance with the independent variables derived from the personal information of the students and their families and to identify whether there is a meaningful difference between them or not.The population of the research is formed by 19245 students receiving education in the general high schools and religious oriented high schools in Yenimahalle town of Ankara province, in the academic year of 2009 ? 2010. 1151 female and 822 male students selected from 7 general high schools and 2 religious oriented high schools through random selection method have participated in the research and all these students have volunteer characteristic.5 point likert attitude scale of Physical Education and Sport Lessons, which was developed by Demirhan and Altay (2001) has been used as data collection tool in the research. The data were processed and calculated by means of SPSS 15,0 packet program. In order to determine if there is any difference between the attitudes of the students and from which group does the difference source, t-test is applied in the statistical processes. For all the statistical calculations the significance level was assumed as 0,05.According to the research results; when the measured attitudes of students in general high school, who receive general education and the students in religious oriented high school, who receive religious education related with physical education and sport lessons; statistically meaningful difference was observed between the attitudes of male students who receive general education and the male students who receive religious education, between the attitudes of female students who receive general education and the female students who receive religious education, between the attitudes of students who receive education in general high schools regarding their gender, between the attitudes of students who receive education in religious oriented high schools regarding their gender, between the attitudes of all students who were taken in the scope of the research, between the attitudes of students who have an individual in their family doing physical exercise regarding their school where they receive education, between the attitudes of students who state opinion as that they can not reserve time for physical exercise because of the density of the lessons regarding their school where they receive education.No statistically meaningful difference was observed between the attitudes of students in general high school and the students in religious oriented high school regarding their school types, their ages, their parents? education levels, between the attitudes of the students don?t have an individual in their family doing physical exercise regarding their school where they receive education, between the attitudes of the students who assume that their teachers are not satisfactory, between the attitudes of the students who assume that gymnasium, sports courts and sport materials are insufficient, between the attitudes of the students who assume the point of view that there is no physical education teacher regarding their school where they receive education.