Scheduling with artifical neural networks
Yapay sinir ağları ile çizelgeleme
- Tez No: 28882
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sinir Ağları, Çizelgeleme, Gecikme, Son işi Tamamlama. iv, Neural Networks, Scheduling, Tardiness, Makespan. m
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET YAPAY SİNİR A?LARI İLE ÇİZELGELEME Burçkaan Gürgûn Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: İhsan Sabuncuoğlu Haziran 1993 Yapay Sinir Ağlan (YSA) insan beyninin muazzam paralel ve yayılmış işleyişini uyarlamaya yöneliktir. Bunlar çeşitli çok zor problemler için incelenmektedir. Bu tezin amacı YSA'nin çizelgeleme problemlerine mevcut uygulanışlarını incelemek buna ek olarak tek makineli çizelgeleme problemlerinde ortalama gecikmeyi en aza indirmeyi hedef alan ve çok makineli çizelgeleme problemlerinde en son kalan işin tamamlanış zamanını en aza indirmeyi hedef alan paralelleştirilmiş bir ağ örgüsü modeli geliştirmektir. Önerilen metod mevcut algoritmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCHEDULING WITH ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS Burçkaan Gürgün M.S. in Industrial Engineering, Supervisor: ihsan Sabuncuoğlu June 1993 Artificial Neural Networks (ANNs) attempt to emulate the massively par allel and distributed processing of the human brain. They are being examined for a variety of problems that have been very difficult to solve. The objec tive of this thesis is to review the current applications of ANNs to scheduling problems and to develop a parallelized network model for solving the single machine mean tardiness scheduling problem and the problem of finding the minimum makespan in a job-shop. The proposed model is also compared with the existing heuristic procedures under a variety of experimental conditions.