Fibromiyalji sendromu olan hastalarda dissosiyatif yaşantıların bağlanma özellikleri ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkisi
The relationship of dissociative experiences with childhood traumas and attachment patterns in fibromyalgia syndrome patients
- Tez No: 288887
- Danışmanlar: DR. EJDER AKGÜN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, dissosiyasyon, bağlanma, çocukluk çağı travmaları
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Fibromiyalji sendromu kronik yaygın ağrı ile karakterize, belirli anatomik bölgelerde aşırı hassasiyetin eşlik ettiği eklem dışı bir romatizmal hastalıktır. Fibromiyalji hastalarında çocukluk çağı travmalarının sıklığı bilinmekle birlikte dissosiyasyon yaygınlığı ve bağlanma ilişkisini inceleyen veri alanı sınırlıdır. Biz bu çalışmada fibromiyalji hastalarında dissosiyatif yaşantıları sorgulamayı, bu belirtilerin bağlanma özellikleri ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.Yöntem: Fibromiyalji sendromu tanısıyla takip edilmekte olan 40 ardışık hasta ile yaş, cinsiyet ve öğrenim durumu açısından denkleştirilmiş 38 kişi kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik Veri Toplama Formu, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES), Somatoform Dissosiyasyon Ölçeği (SDQ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-28), Görsel Analog Skala (GAS) uygulandı. İstatistiksel çalışmada anlamlılık değeri p< .05 olarak kabul edildi.Bulgular: Fibromiyalji grubunda dissosiyatif yaşantılar, çocukluk çağı travmaları ve YİYE kaçınma puanları anlamlı derecede yüksek saptandı. Fibromiyalji grubu korelasyon analizinde dissosiyasyonun depresyon, YİYE kaçınma ve kaygı puanları, ağrı şiddeti, duygusal istismar ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkili olduğu saptandı.Sonuç: Bağlanma özellikleri gibi erken nörogelişimsel etmenlerin ve çocukluk çağı travmalarının fibromiyalji gelişiminde ve fibromiyalji sendromu olanlarda dissosiyatif yaşantıların oluşmasında önemli rolü olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fibromyalgia syndrome is a non-articular rheumatismal disease characterized by chronic, widespread pain in combination with excessive tenderness at spesific anatomic sites. The high frequency of childhood trauma is known in fibromyalgia patients, however the data field about dissociation prevalence and its relationship to attachment is limited. In this study we aimed to investigate dissociative experiences in fibromyalgia patients and their relationship to attachment characteristics and childhood traumas.Method: 40 consecutive fibromyalgia patients and age, education level and gender ratio matched 38 controls enrolled for the study. A Sociodemographic and Clinical Data Form, Beck Depression Inventory (BDI), Experiences in Close Relationships Questionnaire (ECR), Dissociative Experiences Scale (DES), Somatoform Dissociation Questionnaire (SDQ-20), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28) and a visual analogue scale (VAS) were applied to participants.