Kayseri'de satışa sunulan tüketime hazır gıda örneklerinde Listeria monocytogenes varlığının konvansiyonel yöntemler ile belirlenmesi
Detection of Listeria monocytogenes in ?ready to eat? food samples retailed in Kayseri by conventional method
- Tez No: 288904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Veteriner Hekimliği, Nutrition and Dietetics, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Listeria monocytogenes, Tüketime hazır gıda, ISO 11290-1/A1-2004, Listeria monocytogenes, Ready to eat food, ISO 11290-1/A1-2004
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Kayseri ilindeki farklı satış noktalarından aseptik koşullarda alınan 25 ezme, 25 çiğ köfte, 25 beyin salatası ve 25 rus salatası olmak üzere toplam 100 tüketime hazır gıda örneğinde Listeria monocytogenes varlığının konvansiyonel yöntem tekniği ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında toplanan tüketime hazır gıda örnekleri ISO 11290-1/A1-2004'da önerilen izolasyon metoduna göre analiz edilmiştir. Elde edilen izolatlar microbact test kiti kullanılarak tür düzeyinde identifiye edilmiştir. Yapılan biyokimyasal test sonuçlarına göre tüketime hazır gıda örneklerinin 3'ünün (2 çiğ köfte, 1 rus salatası) (%3) Listeria innocua ile kontamine olduğu belirlenmiştir. Çiğ köfte örneklerinin %8 (2/25)'inde, rus salatası örneklerinin %4 (1/25)'ünde L. innocua izole edilmiştir.Bu çalışmada, Kayseri'de farklı satış noktalarından alınan toplam 100 tüketime hazır gıda örneğinde Listeria monocytogenes kontaminasyonuna rastlanmamıştır. Sonuç olarak; incelenen örneklerde insanlar için patojen olmayan bir Listeria türü olan L. innocua bulunması bu ürünlerin halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, It was aimed to determine Listeria monocytogenes contamination, by conventional method, in total of 100 ready to eat food samples, including 25 ezme, 25 raw meat ball, 25 brain salad and 25 russian salad samples, obtained from different sales points in Kayseri. The obtained ready to eat food samples, within scope of study, were analysed according to Isolation Method as suggested in ISO 11290-1/A1-2004. Obtained isolates were identified in species level by using microbact test kit. According to biochemical test results, 3% (3/100) ready to eat food samples (2 raw meat ball and 1 russian salad samples) were found contaminated with L. innocua. L. innocua was isolated in 8% (2/25) of raw meat ball and 4% (1/25) of russian salad samples.According to data obtained from study, no Listeria monocytogenes contamination was found in 100 ready to eat food samples collected from different sales points in Kayseri. As a result, it is concluded that ready to eat food retailed in Kayseri do not constitude a potantial danger for public health as these food of concern were found contaminated with only L. innocua which is not pathogenic for consumers.