Sütten kesilmiş köpek yavrularının mamalarına katılan çinko sülfatın büyüme performansı ve kan parametrelerine etkisi
Effects of zinc sulfate supplementation to diets of weaned puppies on growth and blood parameters
  1. Tez No: 288922
  2. Yazar: ABDULLAH EMRE SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko, çinko sülfat, Labrador, köpek yavruları, köpek maması, Zinc, zinc sulfate, Labrador, puppies, dog food
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, sütten kesim sonrasında Labrador ırkı köpek yavrularının mamalarına katılan çinkonun (Zn) (çinko sülfat) canlı ağırlık değişimi, büyüme parametreleri ve kimi serum metabolitleri üzerine etkisini araştırmaktır. Hayvan materyali olarak 8 haftalık yaşta toplam 40 adet sağlıklı Labrador ırkı köpek yavruları kullanılmıştır. Köpek yavruları her grupta 20 adet olmak üzere 2 gruptan oluşmuştur. İlk gruptaki (Kontrol) yavrulara ticari bir firma tarafından üretilmiş kuru mama, tam yağlı inek sütü ve haşlanmış yumurta yedirilmiş, diğer gruptaki yavruların yemlerine ise 100 ppm ZnSO4 ilave edilmiştir (Kontrol + Zn). Çalışmada 8 hafta süresince vücut ağırlıkları ve iskelet gelişimi (göğüs çevresi, vücut uzunluğu, boy, omuz genişliği ve kalça genişliği) takip edilmiş ve çalışma sonunda kan örnekleri alınmıştır. Mamalarına çinko katılan ve katılmayan hayvan gruplarının canlı ağırlıkları arasında farklılık bulunamamıştır (P>0.403). Benzer şekilde cidago yüksekliği bakımından gruplar arasında birbirine yakın değerler tespit edilmiştir (P>0.374). Köpek mamalarına çinko ilavesi istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen omuz, göğüs, kalça ölçüleri ve vücut uzunluğunu yükseltmiştir (P?0.097). Kontrol + Zn grubundaki yavrulardan alınan serumlarda, Ca (P=0.075) ve Mg (P=0.013) konsantrasyonu düşük bulunmuştur. Buna karşın, Kontrol + Zn grubundaki yavrulardan alınan serumlarda, yüksek kolesterol (P=0.038) ve glikoz (P=0.010) konsantrasyonuna rastlanmıştır. Kontrol grubunda bulunan yavrularda serum Cu konsantrasyonları daha yüksek bulunmuştur (P=0.061). Çinko ile takviye edilen gruptaki yavruların serum Zn düzeyi yüksek bulunmuştur (P=0.017). Gruplar arasında serum lipaz, CK, ALT, AST fark bulunamamıştır (P?0.383). Bu çalışma sonuçları göstermiştir ki, büyümekte olan köpek yavrularının mamalarına ilave edilen çinko sülfat çok belirgin olmamakla birlikte büyümeyi desteklemiş ve önemli bazı kan parametrelerini değiştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate the effects of zinc (Zn) (zinc sulfate) on live weight changes, skeletal growth parameters and some serum metabolites in weaned Labrador puppies. A total of 40 healthy puppies 8 week old were used. The puppies were divided into 2 groups, namely Control group consuming commercially dry diet cow milk, and boiled egg, and Control + Zn group consuming the same diet with addition of 100 ppm ZnSO4. During the trial (8 weeks) live weights, skeletal growth parameters (heart girth, length, height, hip width, and width of chest) and some blood parameters were measured. Live weights were similar between the groups (P>0.403). Heights were also similar between the groups (P>0.374). Puppies in Control + Zn group had greater, although not statistically, heart girth, hip width, width of chest, and length (P?0.097). Control + Zn group had lower serum Ca (P=0.075) and Mg (P=0.013) concentrations. However, Control + Zn group had greater serum cholesterol (P=0.038) and glucose (P=0.010) concentrations. Control group had greater Cu concentrations (P=0.061). Feeding diets supplemented with Zn resulted in a greater serum Zn concentrations (P=0.017). There were no differences between the groups for serum lipase, CK, ALP, and AST activities (P?0.383). Results of the present study indicated that supplementing diets of puppies with zinc sulfate resulted in greater growth, although not significantly, and changed some important serum parameters.