Karniyospinal ışınlamalarda rando fantom kullanılarak farklı tedavi yöntemlerinde termolüminesans dozimetri tekniği yardımı ile doz tayini
Determining of dose with thermoluminecent dosimeter technique in different treatment modalities using rando phantom in craniospinal irradiation
- Tez No: 288923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SOYUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kraniospinal ışınlama teknikleri, termolüminesans dozimetre, randofantom, TLD, Rando fantom, craniospinal irradiation techniques, thermoluminescent dosimeter, randophantom
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Beyin omurilik sıvısı yoluyla metastaz yapabilen bazı merkezi sinir sistemi tümörlerinde, tüm beynin ve medulla spinalis ışınlaması gereklidir. Uygulanan tedavi alanlarının birleşim bölgelerinde oluşabilecek heterojen doz noktalarını ortadan kaldırmak için değişik modellerde kraniyospinal teknikler kullanılmaktadır.Bu çalışmada; kraniyospinal ışınlamalarda farklı tekniklerde alınan dozların rando fantom üzerinde TLD (termolüminesans dozimetre) ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada uyguladığımız her bir tekniğin tedavi alanları, insan dokusuna eşdeğer rando fantom üzerinde simülatör cihazında belirlenmiştir. Kalibre ettiğimiz TLD kristallerini rando fantom içinde hedef volüme yakın bölgelere ölçüme hazır bir şekilde entegre edilmiştir. Lineer akseleratör cihazında 6MV foton enerjisinde, tüm tedavi volümüne günlük 180cGy'den dozlar uygulandı. Işınlama işlemi, her bir tedavi volümü için üçer kez tekrarlandı.Tedavi volümüne yakın yerlerde okunan değerlerin ortalaması alınarak TLD kristallerinin bulunduğu bölgelerdeki net dozlar elde edildi. Elde edilen dozlardan ve bulunduğu derinliğin %DD değerlerinden yararlanılarak cilt dozlarına ve medulla spinalisteki dozlara ulaşıldı.Sonuçta; uygulanan tekniklerden Asimetrik Kolimasyon Tekniği birinci gap bölgesinde, Diverjans Uyum Tekniği ve Hareketli Saha Tekniği ise ikinci gap bölgesinde heterojen doz noktalarını minimum seviyelerde tuttuğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Whole brain and spinal cord radiotherapy is necessary in some of the central nervous system tumors which can metastasize through cerebrospinal fluid. Different craniospinal irradiation techniques use for eliminate possible points of heterogeneous doses in regions of the junction of the treatment areasIn this study it is aimed to compare doses with thermoluminescent dosimeter (TLD) on randophantom in different craniospinal techniques. For each applied techniques, treated areas are determined by simulator device on human tissue equivalent randophantom. Ready to measurements calibrated TLD crystals are integrated into regions close to the target volume in randophantom. Daily 180 cGy performed to all treatment volumes with 6MV photon by linear accelerator. Irradiation is repeated tree times for each treatment volumes.Net doses were obtained from the TLD crystal regions based on average values which are read in areas close to the treatment volume. Skin doses and medulla spinalis doses reached by using determined doses and depth values of DD %.As a result; it is observed that heterogeneous dose points holding in the minimum levels in first gap junction with Asymmetric Collimation Technique and in second gap junction with Divergence Adaptation and Moving Area Techniques.