Farklı grade'lerdeki menenjiyomlu hastalarda Nestin ekspresyonu ve glioblastomalı hastalarla karşılaştırılması
Nestin expression in patients with meningioma in different grades and comparison of patients with glioblastoma
  1. Tez No: 288921
  2. Yazar: ARZU YAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Patoloji, Histology and Embryology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Nestin, menenjiyom, glioblastoma, immunohistokimya, Nestin, menengioma, glioblastoma, immunohistochemisty
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Nestin, gelişen ve yenilenen dokuların progenitör hücrelerinde eksprese olan bir tip VI ara filament proteinidir. Son zamanlarda nestinin, gliom, melanom, ependimom, rabdomyosarkom, gastrointestinal stromal tümör (GIST) ve testiküler stromal tümör gibi bazı tümör dokularında eksprese edildiği gösterilmiştir. Nestinin bu şekilde ekspresyon modelleri sergilemesi kanser dereceleri ile ilişkisinde önemli olduğunu düşündürür. Bu çalışmada, farklı grade'lerdeki menenjiyomlu hastalardan alınan tümör dokularında nestin ekspresyonunun gösterilmesi ve glioblastomalı hastalarla karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 28 menenjiyom (10 grade I, 10 grade II ve 8 grade III) ve 10 glioblastoma tanısı almış hastaya ait tümör dokuları kullanıldı. Parafin bloklardan alınan kesitlere nestin ekspresyonunu belirlemek için immunohistokimya ve İmmunofluoresan boyama yöntemleri uygulandı. Çalışmada, her bir gruba ait dokulardan alınan kesitler kendi içinde değerlendirilerek histoskorlaması yapıldı.Gruplar boyanma yoğunluklarına göre değerlendirildiğinde, kontrol grubu olarak kullanılan glioblastomalar en yoğun nestin ekspresyonu gösteren gruptu. Farklı grade'lerdeki menenjiyom gruplarına ait tümör dokuları karşılaştırıldığında, menenjiyom grade I grubu en zayıf nestin ekspresyonu gösteren gruptu. Menenjiyom grade II ve menenjiyom grade III gruplarına ait tümör dokularında menenjiyom grade I grubuna göre daha yoğun nestin ekspresyonu görüldü.Sonuç olarak bu çalışmada, en malign astrosit tümör olarak bilinen glioblastomalarda yoğun nestin ekspresyonunun görüldüğü ve menenjiyom grade II ve menenjiyom grade III gruplarında düşük dereceli grade I grubuna göre yoğun nestin ekspresyonu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Nestin is a type VI intermediate filament protein expressing in the progenitor cells of the developing and renewed tissues. In recent studies, it has been shown that nestin is expressed in some tumor tissues such as glioma, melanoma, ependymoma, rabdomyosarkoma, gastrointestinal stromal tumor (GIST) and testicular stromal tumor. Such expression patterns of nestin may suggest that it is important in its relation with the degrees of cancer. In this study, the aim was to show the expression of nestin in the brain tumors of the menengioma patients with different grades and to compare it with glioblastoma patients.In the study, tumor tissues of patients were used who were diagnosed with 28 meningioma (10 grade I, 10 grade II and 8 grade III) and with 10 glioblastoma at Erciyes University Faculty of Medicine Department of Pathology. Hematoxylin-eosin, immunohistochemistry and immunofluoresan staining methods were applied to the sections of paraffin blocks to determine the nestin expression . In the study, the sections from the tissues of each group were evaluated and histoskore wihtin themselves.When groups were evaluated considering their staining intensities. Glioblastoms used as a control group showed the most intense expression of nestin. When the tumor tissues of menengioma groups in different grades were compared, menengioma grade I group showed the weakest nestin expression. Nestin expression in tumor tissues of grade II and grade III meningioma groups was more intense than in grade I meningioma.In conclusion it was determined in this study that intense nestin expression was seen in glioblastoms known as the most malignant astrocytes tumor and according to the group of low-grade menengioma grade I, meningioma grade II and menengioma grade III groups were intense expression of nestin.