Radyoterapide pron ve supin kraniyospinal ışınlama tekniklerinin doz dağılımına etkisi
Effect of prone and supine cranospinal irradiation techniques on dose distribution in radiotherapy
  1. Tez No: 180716
  2. Yazar: BAHADDİN YAPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN BOR, DOÇ. DR. BAHAR DİRİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kraniyospinal ışınlama, prone pozisyonu, supine pozisyonu, Craniospinal irradiation, prone position, supine position
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kraniyospinal ışınlama, beyin ve spinal aksın tedavisinin gerektiği hastalarda sıklıklakullanılan kompleks ışınlama tekniklerinden biridir. Hernekadar bu kompleks tedavide rutinolarak yüzüstü (prone) pozisyonu kullanılsa da bazı özel durumlarda hastaların sırtüstü(supine) pozisyonda tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; yüzüstü (prone) vesırtüstü (supine) ışınlama tekniklerinin doz homojeniteleri, hasta konforu ve benzerikonularda birbirlerine olan üstünlükleri açısından karşılaştırılmasıdır.Kraniyospinal ışınlama tekniğinde kranyumu tedavi etmek için karşılıklı paralel alanlar spinalaksı tedavi etmek için de posterior alanlar kullanılmaktadır. ki farklı tedavi tekniğininkarşılaştırılması için bitişik alanlarda TLD 100 ile yapılan dozimetrik ölçümler kullanılmıştır.Tedavi hacimlerinin tedavi edici doz homojenitelerini ve kritik organların aldığı dozlarıgöstermek için tedavi planlama sistemi tarafından doz hacim histogramları çizdirilmiştir.Bu ışınlama tekniklerinin karşılaştırılmasıyla varılan sonuçlar prone ışınlamanın bitişikalanların kolay gösterimi avantajıyla daha kolay uygulanabilir olduğunu belirtirken, supineışınlama anestezi gereken çocuk hastalar gibi özel durumlarda hasta konforu açısından dahauygulanabilir bulunmuştur.2006, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
Craniospinal irradiation is a complex irradiation techniques which is commonly used inpatients who needs both brain and spinal axis treatment. However, prone position is thestandard technique for this complex treatment, in some special situations patients need to beirradiated in supine position. The aim of this study is to evaluate prone and supine irradiationtechniques for dose homogeneity, critical organ doses and patient comfort.Lateral opposing fields were used to treat the brain and direct posterior fields were used tocover the spinal axis in craniospinal irradiation technique. To evaluate two different treatmenttechniques TLD100 dosimetric measurements were done within the adjacent fields. Dosevolume histograms were plotted by treatment planning system to show the therapeutic dosehomogeneities of target volumes and to show the hot and the cold spots within the adjacentfields.The evaluation of these irradiation techniques revealed that prone irradiation is feasiblebecause of easy display advantages of adjacent fields, whereas supine irradiation techniquecan be used only in special conditions as child patients who need anestesia.2006, 55 pages