Nazofarenks kanseri radyoterapisinde alan birleşim noktalarının rando fantom üzerinde termolüminesans dozimetre yöntemiyle incelenmesi
Iinvestigation with method termoluminecent dosimetry on rando phantom of field combination points in radiation therapy of nasopharynx cancer
  1. Tez No: 288928
  2. Yazar: AHMET ÇALIŞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR SOYUER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nazofarenks Kanseri, alan birleşimi, rando fantom, Nasopharynx cancer, filed junction, rando phantom
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada T1-T2 N0M0 nazofarenks kanserinin konvansiyonel radyoterapi uygulamasında; kritik organlardan biri olan medulla spinalisi 46 Gy'den sonra korumak amacıyla kullanılan elektron alanı ve foton alanının birleşim alanında, farklı gap uygulamalarındaki doz değişimini ve kritik yapılara etkisini incelemek amaçlanmıştır.Rando fantomun kemik yapılarından faydalanarak simülatör filmi çekildi. Film üzerinde medulla spinalis korumalı alan ve elektron alanı belirlendi. Foton ve elektron alanının birleşim hattı üzerinde rando fantomun 6. ve 7. kesitler arasına kesitlerle eşit büyüklükte wax kesildi. Wax üzerine; birleşim hattı üzerinde yüzeyden derine doğru 5 mm aralıklarla 16 adet, medulla spinalise 3 adet ve foton alanına 1 adet olmak üzere toplamda 20 adet TLD yerleştirildi. Foton alanına izosentrik tedavide 7 cm derinliğe 200 cGy doz alacak şekilde ve elektron alanına 3 cm' ye 200 cGy doz verecek şekilde ışınlandı. Foton-elektron birleşim alanı; 2 mm ve 4 mm üst üste çakıştırma, 2 mm ve 4 mm gap bırakma ve gap bırakmama yöntemleri uygulandı. Her bir uygulamada 6 kez ışınlama yapıldı.Bu çalışmanın sonucunda; tedavi alanında oluşabilecek sıcak ya da soğuk noktanın hasta üzerinde oluşturabileceği yan etkiler göz önüne alınarak foton- elektron alanına 2 mm gap bırakmanın uygun olacağı tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, T1-T2 N0M0 nasopharyngeal cancer in a convantional radiotherapy ; one of the critical organs are used to protect the spinal cord after 46 Gy of electron and photon field in the junction area, critical structures and examine the effect of the exchange of different doses the Gap applications purposes.Rando phantom film was taken in the simulator advantage of bone structures. Spinal cord protected area and electron field were determined on the film. Combination of photon and electron field on the rando phantom line 6 and 7 among sections, cut slices of equal size wax. On wax ; join online at intervals of 16 TLD? s were placed 5 mm from the surface deeper,3 pieces in the spinal cord and one TLD was placed a photon field, in total 20 TLD were placed. In a izosentric treatment to photon field, dose to optain a depth of 7 cm at 200 cGy and to electron field in a 3 cm 200 cGy irradiated to give doses. Photon electron junction area; 2 mm and 4 mm overlay on the top of, 2 mm and 4mm gap realease and gap leave methods were applied.As a result of this study; in a treatment area may occur hot or cold point and, pose adverse effects on the patient were taken into consideration, leaving 2 mm gap formation was found to be appropriate.