Lisanslı bayan sporcuların cinsel istismar ve taciz durumlarının incelenmesi
Examining of licensed female athletes sexual abuse and harassment situations
  1. Tez No: 288927
  2. Yazar: EMİNE BAL
  3. Danışmanlar: DR. FEYZULLAH KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, kadın, cinsel istismar ve taciz, Sport, Female, Sexual Abuse and Harassment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı; ülkemizdeki lisanslı kadın sporcuların spor hayatlarında karşılaştıkları cinsel istismar ve taciz durumlarının belirlenmesi ve bu durumların çeşitli değişikenler açısından incelenmesidir.Araştırmanın evreni, İstanbul, Ankara, Kayseri ve Tokat illerinde lisanslı spor yapan 18 yaş üstü kadın sporcular oluşturmaktadır.Spora bakış açılarını, cinsel istismar ve taciz hakkındaki düşünce ve duygularını, bu konuyla ilgili yasal haklarına dair bilgilerini belirlemek için Anket Formu kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS programı kullanılmıştır. Kadın sporcuların verdikleri cevapları madde bazında ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Sonuçlar yüzde ve frekanslara göre yorumlanmıştır ve çapraz tablo ile karşılaştırma yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda anket formunun uygulandığı 362 lisanlı kadın sporcuların % 26.3 cinsel istismar ve taciz maruz kaldığı, bu durumun sportif ve sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkilidiği ve spor hayatlarındaki performanslarının da olumsuz yönde etkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine and examine the sexual abuse and harassment situations of licensed female athletes according to various variables in their sport lives.The population of this study is creating from licensed above 18 years old female athletes who lived in the Istanbul, Ankara, Kayseri and Tokat cities.For determining the athletes? views about; perspectives to sport, ideas and emotions about sexual abuse and harassment, knowledge about own legal rights about this subject, a Questionnaire Form was used.For analyzing the data of this study Statistic Program for Social Sciences (SPSS) was used. The Female Athletes? answers were evaluated separated by each items. Results were discussed according to percentages and frequencies and cross- table comparisons were made with.At the end of this study, questionary form was practice 362 licensed sportwomen. 26,3 % of these people exposed sexual abuse and harassment, these sportwomen?s life were affected negatively and identify that performance of their sport life were affected negatively, too.