Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinde iş ve genel kaza sıklığı, etkileyen etmenler
Factors affecting the frequency of general and work accidents in the students at Ayse Baldoktu Occupational Training Center
- Tez No: 288932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İş kazaları, Kazalar, Çırak, Work accidents, accidents, apprentice
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, 2010-2011 eğitim öğretim döneminde Kayseri Ayşe Baldöktü Çıraklık Eğitim Merkezinde öğrenim gören öğrencilerinin sosyo-demografik özelliklerinin ortaya konması, çalışma koşullarının belirlenmesi, iş ve genel kaza geçirme sıklığının saptanması ve bunları etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada örneklem seçilmemiş olup, öğrencilerin tamamına ulaşılmak istenmiş, fakat araştırma grubundaki 1746 öğrenciden, 1518`i (% 86,9) değerlendirilmeye alınabilmiştir.Araştırmaya katılanların % 82,2`si erkek, yaş ortalaması 17,9 ± 3,1`dir. Çalışmaya başlama yaşı ortalaması 14,9 ± 1,9 ve günlük ortalama çalışma süresi 11,1 ± 1,8 saattir. Araştırmaya katılan öğrencilerde iş kazası geçirme oranı % 18,9`dur. Bu oran kadınlarda % 8,1 bulunurken, erkeklerde % 21,2`dir. En çok iş kazasına makine, metal ve ahşap teknolojileri alanında çalışanlarda rastlanırken, kuyumculuk alanında çalışanlarda ise iş kazasına hiç rastlanmamıştır. İş kazası nedenlerinde ilk üç sırada makinelerin neden olduğu kazalar, düşmeler ve kesikler yer almaktadır. İş kazası geçirenlerin % 84,0`ü herhangi bir sağlık kurumuna başvururken, sağlık kurumlarına başvuranlarında % 59,1`i devlet hastanelerine başvurmuşlar ve % 11,6`sı da 10 gün ve üzerinde istirahat almışlardır.Sonuç olarak, fiziksel ve mental gelişmenin en hızlı olduğu dönemlerde iş hayatına atılan bu çocukların en önemli sorunlarından birisi de iş ve genel kazalardır. Bu önemli dönemi bedensel ve ruhsal yönden sağlıklı geçirmeleri hem kendileri hem de toplumumuz açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out during the 2010-2011 academic year at the Ayse Baldoktu Apprenticeship Training Center in order to reveal the socio-demographic characteristics of the students, to determine their working conditions, to ascertain the frequency of general and work accidents as well as to establish the reasons causing them.Sampling was not conducted in the study so as to include all the students in the study; however, only 1518 (86,9%) students out of 1746 were assessed.82,2% of participators are male with 17,9 ± 3,1 mean age. The mean age for starting to work is 14,9 ± 1,9, and the mean daily working hours is 11,1 ± 1,8 hours. The percentage of falling victim to work accidents in the students participated in the study is 18,9%. This rate is 8,1% for females while 21,2% for males. While most work accidents occur to people working in the fields of machinery, metal and wood technologies, people working in the field of jewellery did not experience any work accidents. Top three reasons for work accidents are related to accidents caused by machines, by falling and due to cuts. 84,0% of people involved in accidents applied to medical facilities, 59,1% of which applied to state hospitals and 11,6% of them received 10-day or more sick leave.As a result, general and work accidents are one of the most important problems for these students who start their career while their physical and mental developments are in full swing. The fact that they are both physically and spiritual healthy in this period are important for themselves as well as for the community.