Akkaraman ırkı koyunlarda flushing uygulamasının dölverimi özelliklerine etkisi
Effect of flushing application on fertility in akkaraman sheep
- Tez No: 288931
- Danışmanlar: PROF. DR. KAAN MUHSİN İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akkaraman ırkı (Kangal tipi), Flushing, Suni Tohumlama, Döl verimi, Akkaraman (Kangal type), Flushing, Artificial Insemination, Fertility
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Yapılan çalışmanın amacı Akkaraman (Kangal tipi) ırkı koyunlarda, kızgınlıkların toplulaştırılarak sabit zamanlı vaginal tohumlama uygulamasında, flushing' in bazı döl verimi parametreleri üzerine etkinliğinin araştırılmasıdır.Çalışmada hayvan materyali olarak, 320 baş Akkaraman ırkı Kangal tipi dişi koyun ve altı baş koç kullanıldı. Koyunlar kendi aralarında deneme ve kontrol gruplarına ayrıldı (n=160). Birinci gruptaki koyunlara tohumlamadan 4 hafta önce, flushing beslemesi yapıldı. Flushing beslemesinin ardından, kızgınlıkları toplulaştırmak amacıyla deneme ve kontrol grubundaki koyunlara 0. gün Prostaglandin F2? (PGF2?, d-kloprostenol, 0.100 mg/koyun, Dalmazin®, Vetaş, Türkiye), 9. gün ikinci Prostaglandin F2? enjeksiyonu yapıldı. İkinci enjeksiyondan 42. saat sonra tüm koyunlar, işletmede bakımı yapılan altı adet koçtan alınan ve karışım haline getirilen ejekulat 150x106 motil spermatozoa/0.5 ml konsantrasyon olacak şekilde vaginal yolla tohumlandı. Koyunlarda kuzulama oranı, ikiz doğum oranı, tekiz doğum oranı, kuzu verimi, koyun başına kuzu sayısı, kuzuların ağırlık ortalaması Grup 1 (Deneme grubu) ve Grup 2 (Kontrol grubu)' de sırasıyla % 27.50, % 25, % 75, % 125, 1.25, 4.96 kg ; % 33.75, % 20.37, % 79.63, % 120.37, 1.20 ve 4.62 kg olarak belirlendi.Sonuç olarak üreme sezonunda koyunlarda östrus senkronizasyonu ile kızgınlıkları toplulaştırılmış Akkaraman (Kangal tipi) ırkı koyunlarda sabit zamanlı vaginal tohumlama öncesi dört hafta süre ile uygulanan flushing' in gebelik oranını artırmadığı (p < 0.05 ), önemli olmamakla birlikte ikizlik oranını artırarak kuzu veriminde faydalı olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the effect of flushing on some fertility parameters in timed vaginal insemination application carried out by providing estrus synchronization in Akkaraman (Kangal type) sheep.The data was obtained from 320 Akkaraman (Kangal type) sheep and 6 ram. The sheep were divided into experiment (Group 1) and control groups (Group 2) (n=160). Flushing application performed on the first group 4 weeks before the insemination. After the flushing application, Prostaglandin F2? (PGF2?, d-kloprostenol, 0.100 mg/sheep, Dalmazin®, Vetaş, Turkey) was injected to the sheep in both groups in the day 0 and the second Prostaglandin F2? was injected in the day 9 to provide estrus synchronization. 42 hours after the second injection, all sheep were inseminated by vaginal insemination application with concentrated ejekulat 150x106 motil spermatozoa / 0.5 ml that was mixed and get from 6 ram in the firm. Lambing rate, twinning rate, single birth rate, production rate of lambs, number of lambs per sheep, average weight of lambs were found to be 27.50%, 25%, 75%, 125%, 1.25, 4.96 kg for the Group 1; 33.75%, 20.37%, 79.63%, 120.37%, 1.20 and 4.62 kg for the Group 2, respectively.In conclusion, it was thought that 4-weeks flushing application performed on Akkaraman (Kangal type) sheep, to which estrus synchronization was applied, before timed vaginal insemination did not increase the pregnancy rate but came in useful for number of lambs by increasing the twining rate.