Nean value algorithms and neuristics for queueing networks
Kuyruk ağları için ortalama değer algoritmaları ve bulgusal yöntemleri
  1. Tez No: 28895
  2. Yazar: RIFAT AYKUT ARAPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜVEN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çarpım Formundaki Kuyruk Ağlan, Tam Sonuçlu işlemsel Algoritmalar, Ortalama Değer Analizi, Product Form Queueing Networks, Exact Computational Algorithms, Mean Value Analysis
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, çarpım formundaki kuyruk ağlarında Ortalama Değer Analizi yaklaşımı bulgusal yöntemleri ile birlikte incelenmiştir. Bu yaklaşımı temel alan tam sonuç veren işlemsel algoritmalardan Ortalama Değer (MVA) ve Zincirsel Ortalama Değer (MVAC) algoritmaları IBM 3090 / 180 S ana sisteminde FORTRAN programlama dili kullanılarak yazılmış ve uygulanmıştır. Her algoritma iki farklı strateji kullanılarak programlanmıştır. ilk uygulama programları düz programlar olup ikinciler bilgisayar hafızasını daha etkin kullanan bir çeşit seyrek (sparse) matris tekniği içermektedir. Ancak bu teknik, merkezi işlem süresinin artmasına yol açan bir arama yordamı kullanmaktadır. Zincirsel Ortalama Değer Algoritmasının son uygulaması ise sadece üç hizmet merkezi olan kuyruk ağlarında hiçbir aramaya ihtiyaç göstermemektedir. Algoritmalar ve uygulamaları, merkezi işlem zamanı ve hafıza ihtiyacı açısından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Mean Value Analysis approach of product-form queueing networks is analyzed together with its heuristic extensions. Two exact computational algorithms, Mean Value Analysis (MVA) and MVA by Chain (MVAC), which are based on this approach are coded and implemented using the FORTRAN programming language on an IBM 3090 / 180 S mainframe. Each algorithm is implemented using two different strategies; regular implementations and those which exploit sparsity but require more CPU time due to a sequential search. The last implementation of MVAC avoids the need for any search in the case of networks with only three service centers. The algorithms and their implementations are compared in respect of CPU time and storage requirement.