Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan işçilerde iş doyumu ve etkileyen faktörler
The workers? job satisfaction and affecting factors in The Bakirkoy Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital for psychiatric and neurological diseases
- Tez No: 288950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İşçi, İş Doyumu, Sağlık Kuruluşu, Worker, Job Satisfaction, Health Care Institution
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma; işçilerin iş doyumu düzeyinin ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar OSMAN Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan işçiler araştırmanın evrenini oluşturmuş, örnekleme yapılmamıştır. Anket formu, hastaneye bağlı toplam 1293 personele dağıtılmış olup, 1240'ı (%95.9) araştırmaya katılmıştır. Araştırma verileri, 15.01.2008 ile 15.06.2008 tarihleri arasında, araştırmanın yapıldığı kurumdan gerekli yasal izinler ve etik kurul onayı alınarak anket yöntemiyle toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak işçilerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren bilgi formu, araştırmada kullanılan ve 10 bölümden oluşan İş Doyum Ölçeği (İDÖ), Ege Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nün Almanca'dan Türkçe'ye uyarladığı ve geçerliliği ve güvenilirliliği test edilmiş bir ölçektir. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizinde; Kolmogorov-Smirnov Testi, bağımsız iki örneklem t testi, tek yönlü ANOVA Testi, Tukey-HSD testi ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır.Araştırma grubundaki işçilerin genel iş doyum puanı 100.0 üzerinden 50.59±0.24 olarak bulunmuştur. İşçilerin birimler arası ilişkiler boyutunda en düşük, ücret ve ödül sistemleri boyutunda en yüksek doyumda oldukları belirlenmiştir. 30 yaş ve altında olan işçilerin genel iş doyumu 51.6, 1-5 yıl hizmet süresi olan işçilerde 51.2 olarak bulunmuştur. Servislerde ve polikliniklerde çalışanlarda iş doyum düzeyi düşük bulunurken, gece nöbeti tutmayanlarda iş doyum düzeyi daha yüksek bulunmuştur. İşçilerin yaş, çalıştıkları kurum ve birimler, toplam hizmet süreleri, şuan bulunduğu kurumda çalışma süreleri, çalışma biçimleri, görevleri, çalışma düzenleri, hafta sonu çalışma, haftalık çalışma süresi, meslek seçimi, mesleki görüş ve sağlık algıları iş doyumu üzerinde etkili değişkenler olarak belirlenmiştir. Araştırmada, genel iş doyumu puanı ile en güçlü ilişkiye sahip olan alt ölçeklerin sırasıyla, örgüt kültürü, işin kendisi ve kuruma bağlılık; en zayıf ilişkiye sahip olanlar ise sırasıyla; birimler arası ilişkiler, çatışma çözümleme ve bilgilendirme ve iletişim olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, alt ölçeklerin tümünün en güçlü ilişkide olduğu puan ise genel iş doyumu puanıdır. Alt ölçekler arasında yapılan karşılaştırmada da, en güçlü ilişkinin kuruma bağlılık ile örgüt kültürü; en zayıf ilişkinin de, ekip çalışması ile birimler arası ilişkiler arasında olduğu anlaşılmıştır.Sonuç olarak Bakırköy Prof. Dr. Mazhar OSMAN Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan işçilerin iş doyumlarının orta düzeyde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been made in order to designate the workers? level of job satisfaction and also affecting factors.The research is planned as a descriptive study. The workers working in Bakırköy Prof. Dr. Mazhar OSMAN Psychiatry, Neurology and Neurosurgery Education and Research Hospital, are the universe of the study, no sampling was done. The questionnaire were distributed to 1293 hospital staff, 1240 were participated in the study and analysis this number was over. 95.9% of workers participate in the research study provided the flour in the research area. Research data were collected through inquiry method between 15.02.2008 to 15.06.2008 from the institution where the research took place by obtaining necessary permits and ethics commitee approval. As a means of data collection, occupational characteristics of workers that contains introductory information form, job satisfaction scale consisting of 10 chapters that used in the study and a job satisfaction scale that has been tested both in validity and reliability adapted to German by The Eagean University, Science and Art Faculty Department of Pscychology were used. Statistical analysis of survey data were evaluated by using kolmogorov-smirnov test, two indeependent samples t test, annova test, turkey-hsd test and pearson correlation test.The general job satisfaction mark of the workers in the study group was found 50.59±0.24. It has been found out that the workers were in the lowest satisfaction level from the point of salary, but in the highest satisfaction level from the point of connection of institution and confidence.The general job satisfaction level of the 30 age and under group workers was found to be 51.6 and that of the workers 1 to 5 years work time was found to be 51.2. Although the job satisfaction level in the workers working in the services and policlinics was found to be low, the job satisfaction level in the workers who don't work at nights and those who don't works at weekends was found to be higher. The influential variables on workers job satisfaction are designated as; their age, place and people they live with, having children or not, baby caving matter, total service process of institutes and units they work, working time of them at their present job, working styles and duties of them, their working system, their night shift, weekend work,weekly working time, choice of occupation and occupational view and health condition and perception. It has been found during the study that; the strongest relationship with all job satisfaction score with sub-scales, respectively, were the organization, organizational culture and organizational commitment with the work itself; those with the weakest relationship, respectively, of units of relations, conflict resolution an information and communication. In the study, the general job satisfaction score has the mostpowerful relationship with all sub-scales. It is understood through the comparison between sub-scales that the most weakness relationship is between organizational culture and organizational commitment,the most weakness relationship is between teamwork and interdepartmental relationships.In conclusion; ıt is reported that the workers who have been working in the Prof. Dr Mazhar OSMAN Psychiatry, Neurology and Neurosurgery Education and Research Hospital, have middle level of job satisfaction.