ESOGÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümüne 2000-2009 yıllar arasında başvuran üst gastrointestinal kanamalı hastaların analizi
ESOGU Medical Faculty in Gastrointestinal Department between 2000-2009 analysis of bleeding patients in upper gastrointestinal system
- Tez No: 289005
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL HARMANCI ÖZAKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal sistem kanaması, endoskopi, mortalite, Upper Gastrointestinal System Bleeding, endoscopy, mortolity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Üst gastrointestinal sistem (GİS) kanaması mortalite ve morbiditesi yüksek olan acil bir durumdur. Bu çalışmada hastanemize üst GİS kanama nedeni ile başvuran hastaların demografik özellikleri, başvuru şikayetleri, hemodinamik bulguları, komorbid hastalıklar, ilaç kullanım öyküleri, endoskopik bulgular, uygulanan tedavi yöntemleri ile ilgili güncel veri elde etmek, literatürle karşılaştırmak, hastaların mortalite ve morbiditelerini etkileyen faktörleri araştırmak amaçlanmıştır. Bu çalışma Ocak 2000-Aralık 2009 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümüne başvuran 1097 üst GİS kanamalı hasta üzerinde retrospektif olarak yapıldı. Hastaların dosyaları hastane arşivinden tarandı. Hastaların yaş ortalaması 59 ± 15.6 olup, % 67.2 si erkek % 37.8 i kadın idi. Hastaların en sık başvuru nedeni %46.9 ile hematemez ve melena idi. Başvuru anında hastaların % 9.02 si şok tablosu içerisindeydi. Hastaların % 54.8 ine eşlik eden komorbid bir hastalık vardı ve bunlar içinde en sık rastlanan hastalık % 31.5 oranı ile hipertansiyon idi. %42.3 hasta NSAİİ ve ASA kullanmaktaydı. ÖGD yapılan hastalarda üst GİS kanama nedeni olarak en sık %32.6 oranında duodenum ülseri, % 25.6 gastrik ülser, % 20.4 varis ve % 9.7 eroziv gastrit saptandı. Duodenal ülser en sık erkeklerde, gastrik ülser ve varis kadınlarda yüksek oranda saptandı. Exitus olan hastalar yaşayan hastalara göre yoğun bakımda daha uzun süre takip edildiler ve karaciğer fonksiyon testleri daha yüksekti. Ancak her iki grup arasında yaş ve transfüzyon ihtiyacı açısından farklılık saptanmadı. Hastaların endoskopi sonrası Rockall Skorunu hesaplandı ve . Rockall Skoru arttıkça transfüzyon ihtiyacı, tekrarlayan kanama oranı, mortalite, kanamanın kontrol altına alınma süresi ve yoğun bakımda yatış süreleri arttığı gözlendi. Sonuç olarak çalışmamızda üst GİS kanamalarında en önemli risk faktörleri yaş, cinsiyet, şok mevcudiyeti, komorbid hastalık varlığı, NSAİİ/ ASA kullanım öyküsü, Rockall sorunun yüksek olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Upper Gastrointestinal System (GIS) Bleeding is a serious situation which has mortality and morbidity in high rate. In this study, it is aimed to search the patients?who applied to our hospital with upper gastrointestinal system bleeding complains demographic characteristics, application complaints, hemodynamic symtoms, comorbid diseases, history of drug usage, endoscopic symptoms, to collect current datas abaut the applied treatment modalities, to compare with literature, and the factors which affects the patients? mortality and morbidity. This study has been done retrospectively on 1097 Upper GIS Bleeding patients who?s applied to Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty in Gastroenterology Department between January 2000- December 2009. Patiens? files have been scanned from the hospital archives. The average of patients? ages are 59 ± 15.6,% 67.2 of them are males,% 37.8 are females.The most frequently applied reasons have been hematemesis and melena with %46.9 . During the application %9.02 of patiens have been shocked. %54.8 of the patients have had a comorbid disease with them and in it the most frequently encountered disease has been high bood pressure with %31.5. %42.3 patients have been using NSAII and ASA. The patients who have been done OGD, as the reason of Upper GIS Bleeding %32.6 duodenal ulcer, %25.6 gastric ulcer, %20.4 varsity, %9.7 erosive gastritis have been detected. Duodenal ulcer has been detected mostly in males, gastric ulcer and varsity have been detected mostly in females. Exitus patients have been much more monitored in intensive care units than the alive patients and their liver function tests have been higher. But between these two groups there haven?t been detected any differences in terms of age and need of transfusion. After endoscopy, the patients? Rockall scores have been counted. And more and more the score increase; transfusion needs, recurrent bleeding rate, mortality, getting under control of bleeding time and time of being in intensive care have been detected to increase. As a conclusion; in our study the most important risk factors in Upper GIS Bleeding are age, gender, extintion of corombid disease, history of NSAII/ ASA usage, extintion of shock and Rockall problem? s level.