Hastanede yatarak tedavi gören yaşlı hastalarda depresif bozukluk ve anksiyete bozukluğu yaygınlığı, yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktiviteleri ile demografik ve klinik özellikler arasındaki ilişki
Prevalence of depressive disorders and anxiety disorders and the association with quality of life, activity of daily living, sociodemographic statistics and clinical properties in the hospitalized elderly
- Tez No: 289006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇINAR YENİLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, depresyon, anksiyete, demografik veriler, yaşam kalitesi, günlük yaşam aktiviteleri, Elderly, depressive, anxiety, demographic statistics, quality of life, activity of daily living
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Depresif bozukluklar ve anksiyete bozuklukları yaşlı popülasyonda daha nadir olmasına rağmen toplumda sık görülen ve yaşam kalitesi ile günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkileri olduğu belirtilen psikiyatrik bozukluklardır. Bu çalışmada, hastanede yatan yaşlı hasta grubunda depresif bozukluk ve/veya anksiyete bozukluklarının, yaşlı popülasyondaki yaygınlığının, klinik görünümünün, yaşam kalitesine ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi planlanmıştır. Hastanede yatan 101 yaşlı hastaya, DSM-IV Eksen-1 Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme, Sosyodemografik Veri Formu, Standardize Mini Mental Test, Geriatrik Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği, Durumluk- Sürekli Kaygı Envanteri, Deliryum Derecelendirme Ölçeği, Yaşlılar İçin Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Lawton-Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Skalası uygulanmıştır. Çalışmamızda depresif bozukluk yaygınlığı %25.7, anksiyete bozukluğu yaygınlığı %12.8 ve depresif bozukluk+anksiyete bozukluğu yaygınlığı %9.9 bulunmuştur. Eğitim süresi arttıkça tanı varlığının azaldığı saptanmıştır. Daha önceden psikiyatrik bozukluğu ve önceden psikiyatrik bir ilaç kullanımı olan, son 1 yılda olumsuz olay kişilerde olmayanlara göre daha sık depresif bozukluk ve/veya anksiyete bozukluğu görülmüştür. Hastanede yatış süresi, sayısı, refakatçi durumu, hastanın kiminle yaşadığı, kullandığı tıbbi ilaç sayısı, bedensel hastalık sayısı, yaş gibi değişkenlerle depresif bozukluk ve/veya anksiyete bozukluğu görülmesi arasında bir ilişki saptanmamıştır. Tanıların, yaşam kalitesini düşürdüğü fakat günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisi olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Depressive disorders and anxiety disorders are most common psychiatric disorders in the community. Both of these disorders are rarely in old-age population and have an effect on quality of life and activity of daily living. In this study, we examine the prevalence of depressive disorders and anxiety disorders and the association with quality of life, activity of daily living, sociodemographic statistics and clinical properties in the hospitalized elderly. Hospitalized 101 elderly patient was examined by using SCID-1, Sociodemographic Statistic Form, Standardized Mini Mental Test, Geriatric Depression Scale, Beck Anxiety Scale, Hospital Anxiety Depression Scale, Delirium Rating Scale, WHOQOL-OLD and Lawton-Brody Instrumental Activity of Daily Living Scale. As a result, depressive disorders? prevalence was %25.7, anxiety disorders? prevalence was %12.8 and common depressive disorder and anxiety disorder?s prevalence was %9.9. Depressive disorders or anxiety disorder presence was associated with education level. Depressive disorders or anxiety disorders are most common in the patients which has a psychiatric disorder, psychiatric drug use and life event for last one year history. Hospitalization time and period, companion condition, the person patient live with, drug an psychial ilness count and age were not associated with depressive and/or anxiety disorders. These disorders have an effect on quality of life but not on activity of daily living.